Zašto je dobro platiti račun na prvom sastanku?

PR

Vi plaćate na prvom sastanku bez obzira na sve.

Džentlmen bi uvijek trebao da plati račun na prvom sastanku. Bez obzira da li ste vi pozvali nju, ili je ona zvala vas, vaša dužnost kao džentlmena jeste da posegnete prvi za džep, izvadite novčanik i kažete te dvije zlatne riječi: „Ja plaćam“. Idealno je da se ona nasmije, zahvali vam i dopusti da platite račun bez oklijevanja i protesta. Očigledno je da se ovo rijetko dešava nakon što ste požurili da platite račun, večer ipak može otići u nekoliko pravaca. 


Zato ćemo u nekoliko narednih redova istražiti sva moguća scenarija u pitanju „Zašto je dobro platiti račun na prvom sastanku?“.


Zadržite gard čak i ako ona želi da plati

Ako kojim slučajem dama želi da podijelite račun, samo odmahnite rukom, nasmijte se i platite. Ali, ako dopustite da podijelite račun, pogotovo nakon prvog pitanja i njenog insistiranja, vaša pratnja može pomisliti da ste nezainteresovani. Tipično, račun trebaju podijeliti prijatelji, ili parovi, ali nikako novi potencijalni ljubavnici. 


Nemojte puno razmišljati

Za sada je jednostavno. Vi ponudite da platite, ona vam može dopustiti odmah ili ćete se trebati potruditi da je ubijedite. Obje ove situacije su potencijalni scenariji, ali najgori mogući je kada se nađete sa upornom partnericom koja odbija da vi platite račun. Znajte kada trebate prekinuti

Kada se nađete na sastanku sa osobom koja zbog razloga jednakosti, skupoće ili jednostavnog ponosa želi da podijelite račun, a uporna je, vjerujte, bolje vam je da joj dospustite, jer ako još zagalami, sigurno je da neće doći do drugog sastanka. Opet, nemojte se predati lako.


Izuzetak je izuzetak

Naravno da postoje izuzeci od pravila kao što je opuštena varijanta plaćanja pića u rundama, sve dok vi plaćate prvu rundu. Ali, kada je hrana u pitanju, muškarac treba platiti na prvom sastanku. I tako, dok jedan za drugim sastanci prolaze u najboljem mogućem redu trebate znati da bi na drugom i eventualno trećem sastanku bilo lijepo da muškarac plati, ali je dopustivo da na četvrtom sastanku podijelite račun ili čak pustite damu da plati. Ako bude insistirala, i ako ste toliko dugo prošli zajedno, nema potrebe da se sada raspravljate oko plaćanja računa.