Automobil kojeg je vozio James Bond

PR

Možda i ne posjeduje onu specifičnu osobinu koja će krasiti njegove nasljednike, ali Aston Martin DB4 ipak ima nešto svoje.

Legenda kaže da je tokom snimanja James Bond filma pod nazivom Gooldfinger glavni glumac Sean Connery trebao voziti Aston Martina iz nove serije DB5, ali taj automobil još nije bio završen, te je Conneryjev superšpijun na velikom platnu ipak provozao tipu DB4, ali se na kraju filma našao i za volanom DB5.U originalnom romanu Iana Fleminga, naravno, Bond je vozio DB Mark III. 


Dozvolićete da vas ovim primjerom podsjetimo na nevjerovatnu sofisticiranost ovog sportskog auta. Jedan od ukupno 17 napravljenih, ovaj DB4 Series V Vintage je jedan od najrjeđih i najpoželjnijih iz DB serije. I uopšte nije teško vidjeti zašto.Vizuelno sokro pa identičan DB5 modelu, samo sa parom mehaničkih i dizajnerskih razlika ovo je bio prvi Aston Martin koji je imao karoseriju “Superleggera“ i tako lagane aluminijske panele pripojene na kostur da bi smanjile težinu, te poboljšale perofrmance.


Uglađenih linija sa 3.7 litara, šestocilindričnim motorom, ovaj automobil je i više nego moćan i prelijep. U vrijeme kada je linija lansirana na tržište 1962. jednostavno nije bilo boljeg automobila.