Sretan vam Međunarodni dan muškaraca!

getty images

Međunarodni dan muškaraca (International Men’s Day – IMD) slavi se 19. studenoga. Uveden je 1999. u državi Trinidad i Tobago, a dobio je potporu i Ujedinjenih naroda.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca, osim toga, uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšanje odnosa među spolovima te promicanje njihove jednakosti i isticanje pozitivnih muških uzora. To je prilika da se istakne diskriminacija protiv muškog roda i da se prezentiraju njegova nužnost, društvena dostignuća i doprinosi zajednici, obitelji, braku i očinskoj skrbi za djecu.


Slavi se u državama: Trinidad i Tobago, Jamajka, Australija, Indija, SAD, Singapur, Malta, Južnoafrička Republika, Mađarska, Irska, Gana, Kanada, Danska, Francuska i Grenada.


Taj dan se sučeljava s događajem znanim kao Movember - naziv nastao kao spoj riječi 'moustache' (brk) te 'november' (studeni) - koji uključuje simbolično puštanje brkova uz jačanje svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca.


Svjetski dan muškaraca (Men's World Day) bio je slavljen u Austriji u prvom tjednu studenog od 2000. do 2004, a osmislio ga je George Kindel uz suosnivača te predsjednika Mihaila Gorbačova. Glavna Kindelova motivacija bila je njegovo mišljenje da je 'muški mozak pod utjecajem testosterona' glavni uzrok nasilne muške naravi, zbog čega vjeruje da žene nikad ne bi bile sposobne za nasilje i brutalnost.


Isto tako, želio je pokazati da postoje muškarci koji su imali pozitivan i nenasilan utjecaj na naš svijet te ih nagraditi kao uzore, a nagrađeni su: Michael Douglas, Morgan Freeman, Placido Domingo, Christopher Reeve, grupa Bee Gees, Cat Stevens (Yusuf Islam), sir Paul McCartney, sir Richard Branson, Steven Spielberg, Luciano Pavarotti, Christian Barnard te Ted Turner.