Eliksir protiv mamurluka na bosanski način na takmičenju u Parizu

PR

Filip Slavnić iz Sarajeva takmiči se za naslov najboljeg junior barmena na svjetskom prvenstvu u Parizu.

Iako bartending djeluje kao najatraktivniji ugostiteljski posao, ne pričamo o lakom zanatu koji se može usavršiti za mjesec dana. Kriva učenja koja vas čeka, pođete li ovim pozivom, je uzlazna i godinama ne opada. Iskusan barmen u malom prstu ima kulturu kako ispijanja alkohola, tako i opštu kulturu bar pola planete, te način ophođenja s raznim profilima gostiju. U nekim filmovima imate priliku da vidite kako se protagonista pijan u neka doba otvara i jada barmenu, nadajući se još jednom piću. To jeste karikirana situacija, ali nije neobična. 


O poslu barmena, zimskim koktelima, te takmičenjima barmena razgovarali smo s Filipom Slavnićem, pobjednikom državnog Monin cup održanog u Banja Luci. Monin Cup predstavlja jedno od najkreativnijih takmičenja na svijetu za mlade barmene. Monin Cup Bosne i Hercegovine predstavlja takmičenje mladih barmena od 18 do 27 godina, sa područja Bosne i Hercegovine. Pobjednik takmičenja odnosno najbolji mladi barmen BiH, dobija direktan plasman na Monin World Cup 2018 , gdje će svoj koktel i BiH predstaviti u Parizu u zajedno sa barmenima iz cjelog svijeta."Vi ste psiholog, i radite s ljudima kompletnu smjenu, svaki radni dan. Bar je mjesto gdje pred kraj dana sve nacionalnosti, rase i kulture odlaze da se rasterete, zabave ili samo popričaju. Zamjena dana i noći, umor, i zaboravljanje kako se ponašati u slobodno vrijeme jer ga imate tako malo, je sve kroz šta sam prošao ja s dvije godine iskustva, a kamoli ljudi koji su u poslu 20 godina.",  kaže nam Filip, te dodaje: "Posao je sam po sebi nagrada, kada ste u baru i radite ono što volite. Dinamičnost rada u baru, upoznavanje različitih profila ljudi, te otkrivanje tim istim ljudima šta oni ustvari vole, a ne znaju, je magija u koju su barmeni zaljubljeni." Bartending takmičenja


Takmičenja barmena su nastala prirodnim putem, između barmena lično, ko će napraviti bolji koktel s elegantnijom složenošću okusa, i ko će bolje pogoditi šta gost traži od vas.

Veliki proizvođači spirita, likera, sirupa te barske opreme došli su na ideju da naprave organizirana takmičenja, na kojima se objedinjuju prilike da se na jedno mjesto dovedu barmeni s novim idejama koje se mogu dalje iskoristiti kao inspiracija drugim barmenima za grananje ka novim kreacijama, s dobrom reklamom  za organizatorov proizvod. "Ako sam ja, sa moninovim sirupom od ruže, napravio koktel kojim on simulira prepoznatljivu đulbešećer ružu, dobijte jasnu ideju da Monin pravi itekako kvalitetne sirupe, zar ne? Kada napravite dobar balans između inovativnosti u baru, s poštovanjem prema klasičnim recepturama i miksologiji, na dobrom ste putu.", kaže nam Filip.


Zanimalo nas je kako izgledaju takmičenja, posebno takmičenje barmena koje će se održati u Parizu, a Filip nam odgovara: "Ovo je takmičenje barmena do 27 godina starosti. Ubrao sam prvo mjesto u Banjaluci kao najbolji ''junior barmen'', no ne smatram da bih to uspio takmičeći se s barmenima s 15 godina iskustva u ovom poslu. Iako je finalni produkt tj. sam koktel najbodovanija stavka, gledaju se i tehnika sipanja, miksanja, dekoracije te prezentacija. Na bini imate sedam minuta da napravite četiri identična koktela, tri za studije  koji će degustirati koktele i jedan za prezentaciju. Ocjenjuju se okus, miris, izgled, te tehnika pripreme. Tema ovog takmičenja koje organizuje Monin je ''Mix your origins'', što zahtijeva od nas da koktel učinimo reprezentativnim za svoje podneblje. Adaptirao sam svoj ''lijek za mamurluk'' s espressom i likerom od feferona za potrebe ovog takmičenja. Ruža, gorki list i konjak su nakon mnogo probavanja prošli moj test u ovome koktelu, te sam dobio rezultat koji nije reprezentativan samo za BiH, već za veći dio našeg regiona. Ukombinovan s dosad neviđenim serviranjem koktela u bosansku džezvu, s fildžanom u kojeg će studije sami sebi sipati koktel da probaju, imamo nešto novo na šta će se u Parizu sigurno dići mnogo obrva."
Zimski kokteli


Za hladne dane koji nam nadolaze, klasici kao što su Irska kafa, ruska topla čokolada, te varijacije koktela s kuhanim vinom su zagarantirani da vas ugriju. Zimski kokteli ne moraju biti ni vreli, ali bitno je da se ne serviraju na ledu koji ih hladi kontinuirano. 


Za naš web portal ovaj majstor svog znata otkriva nam jedan recept koktela koji jeste vreo, i s niskim udjelom alkohola, čisto da vas zagrije. Zašto baš ovaj koktel? Jer je jednostavan, i velika je vjerovatnoća da već u svojoj kući imate sve potrebne sastojke.


Winter Hug in a Mug


-200ml čaja od mente
-30ml brendija/konjaka
-čajna kašika meda (po želji i više)
-po želji dodati 10ml sirupa od cimeta (ali onda ne više od kašike meda)


Dekoracija: štap cimeta.

Serviranje: Velika šolja za čaj. Sipajte čaj, pa ostale sastojke, i miješajte dok se med ne rastopi.