5 faza koje prolazite uz prvu tetovažu

Pexels.com

Odavno sanjate o tetovaži ali iz nekog razloga je još niste uradili? Možda se bojite igala? Ili ipak niste sigurni da baš taj motiv želite gledati na svom tijelu do kraja života.Bez obzira na razlog koji vas je držao dalje od tattoo studija, sigurno biste željeli znati kojih je to pet faza koje imate prije nego što se odlučite uraditi svoju prvu tetovažu.


1. STRAH


Kada razmišljamo o frizuri ili bradi, lakše nam je naći frizerski salon ili brijačnicu koja nam odgovara. Odemo, probamo, ako nam se ne svidi sačekamo da kosa opet naraste i tražimo dalje. Kada tražimo tattoo studio ili umjetnika koji će nam raditi tu tetovažu, potraga je malo drugačija. Ne možemo probati pa odustati ako nam se ne svidi. Na prvu, svaki tattoo majstor izgleda cool, izgleda kao neko tko bi super odradio ono što mi želimo. Razne misli nam se vrte po glavi. "Šta ako ja odem sa jednom željom, a izađem sa nepovezanom tetovažom?" Ako idete u legitiman studio, to vam se ne može desiti.  


Prije odlaska, naravno, trebate istražiti salon u koji idete i naći tattoo majstora koji je specijalizovan za stil tetovaže koju želite da biste dobili najbolju moguću izradu na svom tijelu.
2. PANIKA


Svi smo upoznati sa činjenicom da se tetovaže rade tako što se iglom unose male količine tinte u kožu. Iako smo svjesni toga, kada dođemo u studio, prepadnemo se da će nas previše boljeti i da možda nećemo moći izdržati tu bol. Počinjemo paničariti i mislimo da je možda bolje da ustanemo i ne ponižavamo sami sebe ako u nekom slučaju povratimo. Ovdje je bitno da ne paničarimo i shvatimo da je to sasvim normalno. Trebamo se smiriti, jer ako smo već došli do stolice u studiju, znači da stvarno želimo tu tetovažu i da možemo izdržati malo boli.


3. BOL


Kao što smo već rekli, tetovaže bole. Šta je specifično kod ove vrste boli - nekako se osjećamo super i sretno. Možda smo svi mi pomalo sadiste u duši. Šalimo se, naravno. Svako tijelo ima drugačiji stepen tolerancije na bol i nakon sto igla prvi put dotakne vaše tijelo shvatit ćete da to nije nešto što ne možete izdržati.  Bol koju osjetimo tijekom tetoviranja je pozitivna bol koja nam ne smeta, i često je volimo osjetiti.


4. PONOS


Nakon što pogledate u svog tattoo majstora, pa onda u svoju novu tetovažu, osjećate se odlično. Postajete veoma ponosni na sebe i želite čitavom svijetu reći da ste napokon uradili ono što ste dugo vremena priželjkivali. Trajao taj proces par sati ili pak par minuta, vi ste ponosni na sebe što ste izdržali i ne možete to sakriti.


5. VI I VAŠE OGLEDALO


Tetovaža je esencijalno na početku samo rana koja mora da zaraste. Morate se brinuti o njoj. Nakon par sedmica , vi ćete samo gledati u tu vašu tetovažu. Nemojte se bojati malih linija koja se činiti nepravilnim, jer one još uvijek nisu zarasle. Uživajte u procesu i zapamtite da čim tetovaža zaraste, moći ćete uživati u njoj do kraja život bez ikakve boli. Na kraju, svaka tetovaža je jedinstvena kao i tijelo, pa tako čak i ista tetovaža može ostaviti drugačiji dojam na različitim tijelima.Budite ponosni što ste napokon učinili ovaj korak. I sjetite se, tetovaže su kao ovisnost, jednom kada je uradite vrlo brzo ćete htjeti novu.