Kako izabrati pravu maske za lice

snl

Maske za lice koriste se za hidrataciju i uklanjanje nečistoća s površine kože. Mogu imati učinak na lučenje loja i znoja ili se koristiti za poticanje cirkulacije kože lica.

Čini se da su tretmani lica stekli reputaciju „rezervirano samo za žene“. Međutim, sve više ljudi danas uživa u prekrasnim blagodatima i prednostima koje pružaju tretmani za njegu lica. Spol na stranu, lijepa i njegovana koža poželjna je osobina kod oba spola. Dečki, slobodno pitajte dame.


Ponekad dnevna rutina njege kože jednostavno nije dovoljna. Tada je idealno vrijeme da razmazite kožu s maskom za lice. Dermatolozi preporučuju da se prije kupovine provjeri vrsta i stanje kože. Maske za uklanjanje nečistoća s površine kože i odumrlih stanica sadrže različite gline koje vežu nečistoću. Osim glina, sve češće se koristi charcoal i aktivni ugljen. To je čisti kemijski element ugljik kojemu se određenim postupkom promijenila struktura pa ima vrlo veliku površinu koja mu omogućuje apsorbiranje puno toga što se nađe oko njega. Na primjer, u obliku koji se naziva medicinski ugljen (Carbo medicinalis) koristi se kao nespecifični intestinalni adsorbens kod raznih trovanja lijekovima, alkoholom i sl. te kod crijevnih zaraza. 


Postoje i maske koje hidratiziraju kožu te maske s adstringentnim djelovanjem, odnosno koje sužavaju pore. U takvim maskama su, na primjer, cinkov oksid, soli aluminija... Često maske sadrže i tvari s protuupalnim djelovanjem na kožu, kao što su kamilica, pantenol, aloe vera...


Važno je pravilno koristiti maske za lice kako ne bi došlo do neželjenih reakcija i kako bi učinak bio najbolji. Ne smiju se nanositi na oštećenu kožu. Vrijeme djelovanja maski je različito i navedeno je na deklaraciji. Kako tvrde dermatolozi, vrlo je važno pridržavati se vremena ostavljanja maske na licu. Predugim djelovanjem samo se povećava mogućnost iritacije ili oštećenja kože. Pretjerano korištenje može skinuti površinski sloj kože na kojemu su, osim odumrlih stanica, i različita prirodno prisutna ulja i mikroorganizmi. Dođe li do disbalansa, mogu se pojaviti problemi i razne bolesti kože.


Svaki tip kože ima posebne potrebe, zato je važno da izbor maske prilagodite svom tipu kože.


Ovo su razlozi zbog kojih biste trebali svojoj koži priuštiti masku za lice:

  • Maske pružaju koži iznimno hranjive tvari
  • Maske uklanjaju mrtve stanice i masnoću iz pora
  • Pomlađuju vas jer koži vraćaju vlažnost
  • Ujednačavaju ten
  • Posebni sastojci čine kožu ljepšom