Ovo su stvari koje djeca nasljeđuju od tate

getty images

Djeca karakterne osobine i fizički izgled nasljeđuju s obje strane, ali isto vrijedi i za bolesti te različite zdravstvene rizike.

Svi roditelji vole raspravljati o osobinama koje je dijete naslijedilo od njih: bilo da je riječ o lijepim plavim očima, kovrčavoj kosi, smislu za humor ili inteligenciji – svi se volimo pohvaliti i vidjeti dio sebe u svojoj djeci. Postoji mnogo gena koji su odgovorni za jedinstven izgled. Geni se miješaju i nekad je teško odrediti kome dijete točno sliči, no za neke gene se ipak zna potječu li od majke ili od oca.  


Ovo su karakteristike koje djeca nasljeđuju od tate:


Boja očiju - Ako otac ima tamnu boju očiju, velika je vjerojatnost da će i dijete imati tamne oči.


Problemi sa srcem - Određeni geni koje dijete dobiva od oca mogu povećati vjerojatnost za srčane probleme za 50 posto. Arterije mogu biti podložnije začepljenju i protok krvi može se blokirati.


Punije usne se obično nasljeđuju od tate. Iako naravno ovo ne predstavlja nikakav zdravstveni problem, zanimljivo je znati ovakvu informaciju.


Visina- Oba roditelja su važna kod ove fizičke karakteristike, ali čini se da tata ima značajniju ulogu. Često na ukupnu visinu ima utjecaj od nekoliko centimetara.


Kosa- Otkriveno je da tatini geni imaju veliki utjecaj na strukturu i boju kose. To je osobito važno ako tata ima tamnu kosu.


Zubi i usta imaju puno veze s genetikom, posebno kada se radi o veličini i obliku zuba. Muški geni su dominantniji u ovom slučaju, pa već unaprijed znate kakva bi mogla biti situacija.