Pravo Ljudski Film Festival: Od ličnih priča do digitalnog košmara

PR

Takmičarsku selekciju glavnog programa 13. PLJFF, Extra muros, ove godine čini osam kreativnih dokumentarnih filmova iz jedanaest zemalja.

Takmičarsku selekciju glavnog programa 13. PLJFF, Extra muros, ove godine čini osam kreativnih dokumentarnih filmova iz jedanaest zemalja.


Extra muros, takmičarski program Pravo Ljudski Film Festivala, usmjeren je na dokumentarne filmove novih reditelja i rediteljica sklonih invenciji i eksperimentu, te istraživanju novih i neistraženih mogućnosti audiovizuelnog jezika. 


Film Pozdravi iz slobodnih šuma reditelja iz San Franciska, Iana Soroke, sniman je u šumama sjeverne Slovenije koje su pružale utočište partizanima u Drugom svjetskom ratu. Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate Taurunum Boyse - dječake navijaće lokalnog Zemunskog tima u fazi odrastanja. Rediteljica Ana Pavlović, rođena u Srbiji i nastanjena u Danskoj, otvara svoje iskustvo migrantkinje kroz diptih Pisma 1 & Pisma 2, pritom otvarajući kompleksna pitanja iseljavanja i migracije, odnose globalnog Juga i Sjevera, ali i porodičnih odnosa, te odnosa majke i kćeri. Sličnom temom bavi se i dokumentarni prvijenac Majči Josipa Lukića, razgovor sina i majke o svemu – baš svemu!


Digitalni košmar i antitrumpovski pamflet Dnevnici iz Smećozemlje prvi je dugometražni film režisera Michaela Woodsa, eksperimentalnog filmskog autora i video umjetnika koji živi u Los Angelesu. Ukletu sanjarsku viziju penzionerskog doma u Istanbulu, naslovljenu Udaljeno sazviježđe, potpisuje tursko-američka rediteljica Shevaun Mizrahi. Filmom Vuk i sedam jarića Elena Gutkina i Genrikh Ignatov ulaze u intimni svijet oca i sina, nastanjenih u maloj kući u blizini šume i odsječenih od ostatka svijeta. Palestinska rediteljica Jumana Manna pak, u Divljoj rodbini prati razmjenu sjemena pohranjenih ispod Arktika do Libanona, gdje je u 2012. godini međunarodni istraživački centar za poljoprivredu bio prisiljen da se preseli iz Aleppa zbog rata u Siriji.


Extra muros nagrada dodjeljuje se mladim filmskim autorima i autoricama za njihov prvi ili drugi film. Podsjećamo, ove će godine o najboljoj ili najboljem odlučiti žiri u sastavu: Sepideh Farsi, Christine Hürzeler, Christophe Postic, Michał Mądracki i Ramiro Ledo.