Audio kasete skuplje od ploča

getty images

Svjedoci smo trenda da gramofoni i muzičke ploče dobivaju svoje mjesto u srcima nekih novih generacija zahvaljujući novim izdanjima i verzijama. A sada nam još jedan zaboravljeni muzički format dolazi kao nostalgični podsjetnik na prošlost.

Audio kasete su svojevremeno bile kulturni fenomen i najrasprostranjeniji način slušanja muzike. Za razliku od ploča, kvalitet zvuka nije bio ono što je ljude privlačilo, već zanimljiv oblik i sam postupak puštanja i premotavanja. Mnoge današnje generacije ne znaju kakve veze ima drvena olovka s audio kasetom, ali uskoro bi mogli da saznaju.


Čini se da kasete nisu rekle sve što su imale i da su ponovo među nama. Sada više ne postoje samo one stare koje se prodaju iz nostalgičnih razloga, već su došla i potpuno nova i remasterizirana izdanja. Na Amazonu se tako mogu naći kasete bendova kao što su: Nirvana, Queen, Metallica, Led Zeppelin, U2 i drugi. I mnoge od njih uopšte nisu jeftine kada se usporede s drugim muzičkim formatima.


Pitate se zašto uopšte izlaze nova izdanja? U Velikoj Britaniji je na primer, prošle godine prodato 22.000 audio kaseta, a u prvih šest mjeseci ove godine, rast u prodaji je bio čak 90% s trendom da se nastavi. Ima i onih koji misle da je povratak kaseta došao kao način da umjetnici s elektronske scene dobiju posebna izdanja i stignu do publike širom svijeta u fizičkom formatu umjesto digitalnog. Hoće li ovaj trend zaživjeti i kod nas ostaje da vidimo, ali moglo bi da bude zanimljivo ako se neka nova izdanja domaćih bendova pojave, umjesto očekivanog vinila, baš u formi audio kasete.