Sinoć je održana druga po redu Parfemska čajanka

Enes Crvčanin za SNL

Sinoć se u parfumeriji Plaza BBI održala druga po redu Parfemska čajanka koju su vodili sommelier čajeva iz Franz & Sophie čajane, dr. Adnan Smajić i voditelj poslovanja za luksuzne proizvode Plaze, Juraj Sotošek Rihtarec.

Parfemska čajanka se sastojala od četiri redoslijeda uparivanja između čistih parfemskih esencija koje koriste parfumeri pri stvaranju parfema, niche parfema koji se mogu pronaći u Plazi te rijetkih čajeva iz različitih krajeva svijeta. Ovakav način uparivanja mirisa s okusom, osim što je inovativan, stimulira receptore u mozgu da proizvedu potpuno nove organoleptičke senzacije i novu vrstu osjeta.


Čajanka je počela esencijom Bugarske ruže koja je gradivni element parfema Andy Tauer Une Rose de Kandahar, koji su sebi kombinira Bugarsku i Kandahar ružu iz Afganistana. Parfem je poseban po tome što njegovi sastojci nisu dostupni svake godine, već ovise o berbi Kandahar ruže koja pruža najkvalitetnije ružino ulje. Ovaj parfem propratili smo čajem China Rose Congou, profinjenim kineskim crnim čajem koji je na tradicionalan način aromatiziran laticama ruže.

Drugi slijed je bio posvećen esenciji pačulija koji je gradivni element mirisa Nishane Spice Bazaar koji je posvećen grandioznosti i ljepoti Velikog Bazara u Istanbulu, gdje se mogu pronaći tisuće začina svijeta. Note pačulija i začina povezali smo sa čajem Sarajevo, originalnom i pikantnom Franz & Sophie mješavinom crnog čaja sa anisom, cimetom i đumbirom. 


Treći slijed je bio zanimljiv jer je to bila esencija prirodnog podrijetla, odnosno pravi prirodni mošus koji se nekoć koristio u parfemima, a danas je u sintetskom obliku. Uz to je bio uparen miris Ramon Moneal Pure Mariposa koji u sebi kombinira lijepe note bijelog mošusa. Posljednji slijed je bio posvećen najnovijem parfemskom brendu u portfoliu Plaze, Atelier des Orsu te mirisu Aube Rubis koji je orijentalno začinska kreacija, a esencija koja je prethodila, bila je safraleine, sintetski mošus.

Ove dvije egzotične kombinacije, tj. mošusne mirise kombinovali smo sa Tangerom, zelenim čajem obogaćenim mangom, papajom i marakujom, a za kraj smo uz mirise na bazi šafrana služili Luxor, uzbudljivu varijantu rooibosa sa kandiranim tropskim voćem.


Idući veliki event koji Plaza sprema će biti 14. decembra u 18h u Plazi BBI kada iz Francuske dolazi kreativni direktor kuće Atelier des Ors.