Nove serije na ekranima: Gypsy i Ozark

SNL

Tv serijsko nebo je iz dana u dan bogatije za nova ostvarenja, a naročito kada je u pitanju Netflix koji obara kvalitet i kvantitet serijskog programa. Evo i novih serija.

Ozark 


O čemu je: Čikaški finansijski finansijski savjetnik iznenada se sa porodicom seli na jug SAD, i to  u trenutku kada njegova dobro razrađena operacija pranja novca za latinoamerički narko-kartel krene da se urušava i ubrzano raspada. Osim toga, i u ovoj seriji imamo sveprisutni motiv uprizorene porodice koja je na par koraka do općeg kolapsa, a ulog je u izvjesnom smislu podignut i uvođenjem motiva i okruženja američkog juga, dosta nalik viđenome u serijama Justified i Bloodline. Upravo navedenim referencama ovdje se mirne duše može navesti i Breaking Bad, čime zapravo u priču uvodimo posebnost Ozarka (barem na uzorku ovih prvih deset epizoda) – nasuprot Walteru Whiteu i svim recentnijim iznuđenim antiherojima, glavni junak ove serije (u svedenom tumačenju Jasona Batemana) u startu biva prikazan kao neprijatna i hladna osoba koja ne mari mnogo za finese poput preobražaja i katarze. Batemenov junak ovdje naprosto prati nametnutu putanju života za dugodišnjeg roba egzistencijalnih navika i životnih stavova sretno skućenih propadnika, nazovimo to tako, armije nosilaca bež pantalona. Po toj osnovi prvenstveno, Ozark se nameće kao i bindžovanja i umjerenijeg gledačkog pristupa vrijedan izazov. A tu su i Laura Linney i mlađana Julia Garner. 
Gypsy 


O čemu je: Psihoterapeutkinja Jean Holloway očito na životnoj prekretnici i u ranim fazama krize srednjih godina postaje previše opsjednuta životima nekolicine svojih redovnih pacijenata. S druge strane, brak joj lagano tone u kal rutine, kćerkica preispituje svoj rodni identitet, tu je i mučan odnos sa otuđenom majkom, ali i potreba da se barem i na mišiće izbori pravo za vlastiti tajni život. Premda gubi u poređenju sa izuzetnom HBO-ovom ovogodišnjom serijom, Big Little Lies, sa kojom se da usporediti na konto prikaza sporotinjajućeg pakla ličnih nesnađenosti i nezadovoljstava pripadnika ekonomski relaksirane klase, Gypsy (nazvana tako po pjesmi u izvođenju Stevie Nicks, koja i prati uvodnu špicu) izdvaja se od većeg djela srodne dramske ponude po tome što su njeni autori svjesno izostavili značajniji flert sa uvijek zgodnim kriminalnim miljeom. Ova je serija koja se dominatno bavi balastom nametnutih identiteta i uloga, i u tom smislu, u smislu prikaza nekad i iznuđene potrage za vlastitom disfukcionalnošću, za sopstvenom kosinom u odnosu na tipično, uvriježeno, standardno, ova serija (ovih deset epizoda prve sezone, da budemo precizni) i njeni autori imaju šta da kažu. I da se ne lažemo, adut svih aduta ovde je ipak neodoljiva i nepogrešiva Naomi Watts u glavnoj ulozi. A tu je i vazda oku ugodni Billy Crudup.