Vježbati u dvoje uvijek je bolje

Vrijeme je da razmotrite kako vježbanje i tjelesna kondicija može imati koristi ne samo za vaše zdravlje i dobar izgled, nego i za vašu romantičnu vezu. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da parovi koji vježbaju zajedno ostaju zajedno. Zašto ne iskoristiti ruku vašeg partnera i pozvati ga da bude i vaš partner za vježbanje?

Kada par vježba zajedno, sama vježba može imati pozitivan utjecaj na odnos - fizički i emocionalno. To znači da trening zapravo jača vezu i odličan je način da energizira vaš odnos. Bez obzira koliko dugo ste zajedno, kvalitetno provedeno vrijeme uvijek je premium. Osim zajedničkih izlazaka, odlaska na večere ili gledanja filmova, kvalitetno vrijeme zauzima potpuno novo značenje kada vježbate zajedno.

Prisustvo partnerice će vas dodatno motivirati da uradite više na treningu (ipak ćete htjeti impresionirati), a vježbanje će generirati endorfine koji će vas oboje dovesti u odlično raspoloženje i jedan potpuno novi uzbudljiv način vezivanja. Vježbane izaziva simptome fiziološkog uzbuđenja - znojne ruke, ubrzan  puls, otežano disanje. Ovi simptomi isti su kao i kod uzbuđenja izazvanog zbog romantične privlačnosti i zaljubljenosti. Zanimljivo je da ljudi mogu lako pogrešno protumačiti ove simptome i zamijeniti fizičku uzbuđivanje za romantičnu atrakciju. Ovo može uticati da se vaša partnerica još više zaljubi u vas.Neka istraživanja pokazuju da nakon zajedničkog učestvovanja u uzbudljivom fizičkom izazovu ili sportskim aktivnostima parovi se osjećaju zadovoljnije svojim odnosima i više su zaljubljeni u svog partnera. Čak i ako se već osjećate kompetentno u obavljanju određene vježbe ili neke vrste treninga, dovođenje vašeg romantičnog partnera na može biti fantastičan način da povećate energiju na treningu. Vježbanje u paru daje skroz novu dimenziju vašim treninzima, a uz to poboljšavate i vašu emocionalnu vezu.
Kada trenirate zajedno, pokušajte koordinirati svoje pokrete. Na primjer, možete dizati težine u ritmu sa svojim partnerom, podudarati svoj tempo hodanja ili brzinu trčanja s ili njenim. Takvo ponašanje stvara neverbalno podudaranje ili mimikriju koja pomaže ljudima da osjećaju emocionalno prilagođavanje jedni drugima i time doživljavaju jače osjećaje da su "povezani" sa svojim partnerom. Vježbanje zajedno pruža priliku za stvaranje takve veze.
Ne postoji ništa bolje za motivaciju na treningu kao kad  unesete malo takmičarskog duha.  Ko će više, ko će bolje, ko će duže?  Vježbanjem u dvoje ćete uvijek dobiti potrebnu pomoć i oslonac pa ćete mnoge vježbe moći napraviti u više serija ili ponavljanja. Možete postaviti ciljeve jedno drugome  - i pobrinite se da ih zadržite. S druge strane, ako tek počinjete učiti neku vježbu prisutnost vašeg partnera može ometati vašu sposobnost da izvedete zadatak. Zato dajte sebi neko vrijeme da uđete u formu, a zatim dovedite svoju partnericu kako bi još poboljšali svoje performanse ali i ljubavni odnos.
Fitness može biti priča samo o vama ili može biti priča o vama i vašem partneru zajedno,  zašto ne dijeliti i ovaj aspekt svog života, redovno ili samo povremeno?  Probajte i otkrijte kako bi to moglo dati vašem odnosu novu dimenziju i novi život. Dajte sve od sebe, svidjet će vam se!