Čokolada i šampanjac kao recept za dugovječnost

Praznična sezona sa sobom donosi mnoge proslave koje vam nude raznovrsnu hranu i alkoholna pića.

Ako se određenih namirnica suzdržavate jer mislite da nisu dobre za vas, istraživanje je pokazalo da možda i ne biste trebali. Otkriveno je da je neka hrana, pa čak i alkoholna pića, dobra za vas.


Šampanjac

Jedna do tri čaše šampanjca sedmično vam usporava gubitak pamćenja. Zdravi proteini u mozgu obično nestaju tokom starenja, pa vam u ovomslučaju određeni spojevi u mjehurićima pomažu odgoditi moždane poremećaje  poput demencije.Ljuta hrana

Kapsaicin, alkaloid iz čili paprike je povezan sa povećanim sagorijevanjem masnoća. Također, istraživanje sprovedeno u Kini pokazaloje da  su manji rizik od smrti uzrokovanom rakom  ili bolestima srca imale  osobe koje su jele ljutu hranu šesto do sedam puta sedmično.Crno vino

Sat vremena u teretani jednako poboljšava zdravlje srca i snagu mišića kao i čaša crnog vina.Mediteranska hrana

Mediteranska hrana je poznata po svojoj raznolikošću. Ona je bogata povrćem, ribom i zdravim mastima koja smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti kao i raka dojke. Također, može prepoloviti rizik od bolesti srca.


Čokolada

Vjerujemo da je ovo svima najdraža stavka na ovoj listi i da će vam biti drago čuti da nas čokolada čini pametnijima. Čokolada je bogata kakaom koji brže tjera krv u mozak i popravlja pamćenje. Također je dobra i za smanjenje krvnog tlaka.