Elon Musk je primjer pravog radoholičara

getty images

Jedan radni sat Elona Muska košta 900.000 dolara. Izračunali su ovo stručnjaci Business Insidera koji su uzeli u obzir njegovu desetogodišnju plaću i podatak koji je sam iznio, a to je da radi 120 sati tjedno.

Vrijednost njegove kompanije Tesla porasla je prošloga tjedna 11%. Neki procjenjuju da je Elon Musk zaradio 1,43 milijarde dolara. Slobodnu sedmicu nije imao od 2001. godine kada je obolio od malarije, a bilo je perioda kada po tri-četiri dana nije izlazio iz tvornice.


Musk je postao novi simbol za radoholičare jer je bratovom vjenčanju prisustvovao samo nekoliko sati i vratio se u kompaniju kako bi održao sastanke. Činjenica je da Muskov uspjeh ovisi o Tesli i da je njegova vizija napravila od kompanije ono što jeste danas, ali njegov hektični raspored natjerao je sve da se pitaju koliko vrijedi sat vremena Elona Muska i koliko bi on izgubio ako bi otišao na odmor.


Pretpostavlja se da je Musk "težak" 23 milijarde dolara, jer se njegova primanja u SapceX-u ne znaju. S obzirom da radi u prosjeku 17 sati dnevno, a da je tokom 10 godina zaradio 55,8 milijardi dolara, to znači da mu sat vrijedi blizu 900.000 dolara.


Ipak, on nema garancija za svoj prekovremeni rad jer njegova plaća ovisi o ishodu. Ukoliko ispuni plan predviđen ugovorom, onda plaću može očekivati, ukoliko ne, plaće neće biti.


Musk je ranije rekao kako ima problem s insomnijom, pa često bude budan noću.