Amazon obara rekorde za praznike

getty images

Internet trgovac Amazon saopćio je da je u toku praznične sezone prodaje, koja je počela u novembru, a završit će u januaru, širom svijeta primio rekordan broj narudžbi, zbog čega vrlo lako može premašiti vlastite prognoze prodaje u posljednjem kvartalu ove godine.

Amazon je objavio rezultate prodaje i profita za četvrti kvartal ove godine koji su razočarali Wall Street i pojeftinili njegove dionice za deset posto. Berza je računala na 3,9 milijardi dolara operativne dobiti, dok je Amazon najavio samo između 2,1 i 3,6 milijardi dolara. U zadnjem kvartalu 2017. godine dobit je iznosila 2,1 milijardu dolara.


Amazon nije objavio precizne podatke o rastu prodaje i rastu broja naručioca za svoju osnovnu uslugu, koja članovima pruža pogodnosti za određeni iznos, kao što je besplatna dostava i drugo. Prema Wall Street Journal Journalu, Komisija za vrijednosne papire potaknula je Amazon na objavljivanje broja pretplatnika, ali kompanija to odbacuje kao nebitno.


Za sada mu je potrebno vjerovati na riječ da je stekao “milione” novih pretplatnika tokom praznične sezone, prodao “milione” svojih uređaja kao što su fire TV, echo dot, iRobot i druge. Kupci su pri kupnji vjerovatno više puta nego prošle godine koristili glasovnu uslugu alexa.