Najmoćniji trenutci u foto novinarstvu u 2018. godini

Jesco Denzel, Damir Sagolj, Win McNamee, Tyler Hicks, Go Nakamura, Amy Vitale, Mustafa Hassona, Veronique de Viguerie, Justin Borja, Tasneem Alsultan

Sa vama ćemo podijeliti događaje koji su definirali 2018. godinu.

Broj korisnika interneta ove godine je dostigao rekordnu vrijednost od četiri milijarde, od kojih tri milijarde svakog mjeseca pristupa društvenim mrežama.Svijet nikada nije bio ovako povezan, i samim tim nikada nije bilo lakše brzo dijeliti fotografije. Fotoreporteri su presudni u razumijevanju šta se događaja u svijetu, pružajući nam fotografije iz prvih redova za događaje koji bi nam inače bili nedostupni. 


Fotoreporter Shahidul Alam je utišan tijekom suđenja22. augusta, fototograf Ronny Sen je objavio fotografiju na kojoj se nalazi fotoreporter Shahidul Alam , čije su oči širom otvorene, a usta prekrivena snažnom rukom policajca. Alam je uhićen početkom augusta nakon što je komentirao korupciju Bangladeške vlade za Al Jazeera TV i na privatnom Facebook profilu. Kasnije te noći, 20-30 policajaca je došlo u njegov dom i uhitilo ga. 

Autor ove fotografije želio je ostati anoniman.

Angela Merkel promatra Donalda TrumpaNjemačka kancelarka Angela Merkel podijelila je ovu fotografiju na svom službenom Instagram profilu 9. juna. Na fotografiji je okružena svjetskim vođama, i izgleda kao da je u sukobu sa američkim predsjednikom Donalnom Trumpom.

Sjeverna Koreja šalje delegaciju navijačica na Zimske olimpijske igre u Južnoj KorejiZa većinu zemalja Olimpijada je prilika za slavu i ponos, međutim za Sjevernu i Južnu Koreju zimske olimpijske igre su imale poseban politički značaj. Damir Sagolj, autor ove fotografije pokazuje 'vojsku ljepotica' koja je u isto vrijeme prelijepa i nezaboravna s obzirom da je ekipa izolirana i pažljivo čuvana.

Dr. Christine Blasey Ford svjedoči na saslušanju senata Bretta KavanaughaSredinom septembra, kalifornijska doktorica Christine Blasey Ford je otkrila kako je ona anonimna žena koja optužila tadašnjem kandidata za vrhovni sud, Bretta Kavanaugha, za seksualno zlostavljanje. Manje od dvije sedmice kasnije svjedočila je pred Odborom za pravosuđe Senata, prisjećajući se zabave u srednjoj školi gdje ju je, navodno, zabio u krevet, pipao i prekrio joj usta.

The New York Times i New York Times magazin objavljuju priču krize u YemenuNekoliko dana nakon što je Times objavio ovu fotografiju sedmogodišnje jemenske djevojčice koja je umirala od gladi,  mlada Amal je i umrla. Tragedija u Jemenu nije izrasla  iz prirodne katastrofe, ovo je kriza koju su pokrenuli lideri drugih zemalja i koji su spremni tolerirati izvanredne patnje civila kako bi unaprijedili političke planove.

Neonacisti u Americi spaljuju svastiku nakon što su održali skup u Newnanu, Gruzija21. aprila u Gruziji je održan skup, nakon kojeg su članovi nacionalističkog socijalističkog pokreta zapalili visoku svastiku, koja je povezana sa Trećim rajhom. 

Posljednji muški sjeverni bijeli nosorog  umire u KenijiPrije gotovo deset godina, fotografkinja Nacionalne Geografije Ami Vitale se prvi put susrela sa Sudanom, jednim od nekoliko posljednjih sjevernih bijelih nosoroga koji su ostali na Zemlji. Ove godine se pozdravila sa njim i snimila njegove posljednje fotografije.

Fotografija palestinskog demonstratora povlači umjetničko-povijesne usporedbeOd kraja marta, prosvjednici u Gazi su demonstrirali protiv blokade pojasa Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat. Ova fotografija je uspoređena sa poznatom slikom Eugena Delacroixa pod nazivom Sloboda vodi narod (1830.) u kojoj utjelovljenje slobode drži trobojnu francusku zastavu dok vodi svoje ljude naprijed. 


Pariški prosvjednici sukobili su se sa policijom ispred „Arc de Triomphe“Treći vikend zaredom, prosvjednici u Parizu su obukli  žute prsluke i izašli na ulice prosvjedujući zbog poreza na gorivo predviđenog za proračun za 2019. godinu.

Raketa SpaceX Falcom 9 osvjetljava nebo iznad središnje KalifornijeKasno u večernjim satima 7. oktobra , svijetli bljesak osvijetlio je nebo središnje Kalifornije.

Žene iz Saudijske Arabije prvi put nakon više od pola stoljeća smiju vozitiU junu, prvi put od 1957. godine žene u Saudijskoj Arabiji su izašle na ulice kako bi legalno vozile automobile.