Finska- zemlja u kojoj žive najzadovoljniji ljudi

getty images

U usporedbi sa periodom od 2008. do 2010. godine, 58 zemalja je postalo znatno sretnije, a 59 značajno nesretnije.

U nordijskim zemljama žive najsretniji ljudi na svijetu. A cjelokupna sreća zemlje je skoro identična sreći njezinih imigranata. Finska je najsretnija zemlja na svijetu, a slijede je Norveška, Danska, Island, Švicarska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija. Iako malo drugačijeg redosljeda, ove su zemlje i godinu prije bile najsretnije, Norveška je bila prva.


Najmanje sretne zemlje, izložene političkom nasilju, su Burundi i Srednjoafrička republika. Ove godine Srednjoafrička republika je malo sretnija od Burundija, prošle godine bilo je obrnuto. Izvješće je objavila United Nations Sustainable Development Solutions Network, a načinila su ga tri ekonomista, dr Sachs sa Columbije, John F.Helliwell sa Kanadskog instituta za napredna istraživanja i profesor emeritus na Sveučilištu British Columbia, te Richard Layard, direktor Well Being programa na London School of Economics. Zasnovano je na Gallupovim anketama iz 2015. do 2017.godine u kojima je tisuće sudionika na skali od 1 do 10 ocjenjivalo na kojem su stupnju sreće.


U usporedbi sa periodom od 2008. do 2010. godine, 58 zemalja je postalo znatno sretnije, a 59 značajno nesretnije. Tumačenje zašto je jedna zemlja sretnija od druge je škakljiv posao, ali izvješća uzimaju u obzir pet čimbenika, BDP( brutto domaći proizvod) po stanovniku, socijalnu potporu, trajanje života, slobodu životnih izbora, velikodušnost i razine korupcije.


Većina od deset najsretnije rangiranih zemalja su socijaldemokratske koje vjeruju da je ono što ljude čini sretnima solidan sustav socijalne potpore, dobri javni servisi i čak plaćanje značajnog  poreza zbog toga. Ove se godine izviješće osobito fokusiralo na to kako imigranti utječu na sreću. Primjećuje se da se sreća imigranata neke zemlje većinom podudara sa srećom populacije u cjelini što ukazuje na to, kaže Helliwell, da se sreća doseljene populacije prilagođava razini sreće zemlje u koju su se doselili.