Hakeri zaprijetili HBO za emitiranje posljednje epizode

SNL

Hakeri koji su u julu izveli uspješne syber napade na sisteme američke televizije HBO zaprijetili su da će objaviti finalnu epizodu aktuelne sedme sezone popularne serije Igra prijestola.

Hakeri iz „Mister Smit grupe“ rekli su za tehnološki portal Mashable da imaju pristup „mnogim HBO platformama“ i da ta televizija treba „da se pripremi“ za curenje šeste epizode koja je premijerno emitovana sinoć, i posljednje sedme epizode koja je na programu u nedjelju, 27. avgusta, prenosi britanski Gardijan. Oni su ovom web portalu dali korisnička imena i šifre za pristup brojnim nalozima televizije HBO na društvenim mrežama, među kojima je i njen osnovni nalog na Twitteru. HBO je odbila da plati otkup od više miliona dolara koliko su tražili hakeri iz „Mister Smit grupe“, koji su od jula objavili niz kompromitujućih dokumenata, mejlova i neprikazanih epizoda serija, medju kojima je i Igra prestola. 

Prošle nedjelje je grupa hakera „Aurmajn“ (OurMine) preuzela kontrolu nad HBO nalozima na društvenim mrežama, uključujući i Twitter nalog serije Igra prijestola. Igra prijestola je među najviše piratizovanim serijama svih vremena, a analitičari se slažu da televiziji HBO ide u prilog to što su hakeri objavili svega nekoliko epizoda a ne cijelu sezonu odjednom. HBO je proteklih nedjelja bio žrtva hakerskih napada u SAD. U Indiji je četvrta epizoda Igre prijestola procurila prije emitovanja, zbog čega su privedene četiri osobe.