Napravite novogodišnje čišćenje svog digitalnog života

getty images

Kraj godine izvrsno je vrijeme da napravite novogodišnje čišćenje i krenete u zdraviji i sigurniji digitalni život.

Živimo u vremenu u kojem su naša računala i pametni telefoni postali neizostavan dio naših života. Pametni telefoni postali su naši pratitelji, čuvaju veliki dio našeg digitalnog identiteta. Iako je pametni telefon uvijek uz nas, rijeto razmišljamo o tome koliko je zapravo taj digitalni identitet zaštićen i siguran. Kraj  godine izvrsno je vrijeme da napravite novogodišnje čišćenje i krenete u zdraviji i sigurniji digitalni život. Za ovakvo čišćenje ne morate kupovati gumene rukavice ili sredstva za čišćenje. Dovoljno je odvojiti malo vremena i posvetiti se čišćenju digitalnog života.


Pretražite svoje ime na tražilicama

Da biste provjerili svoj digitalni identitet, najjednostavniji je korak upisati svoje ime i prezime u tražilicu. I to ne samo jednu. Želite li biti sigurni da ćete dobiti točne rezultate, učinite to na drugom računalu na kojem inače ne radite. Tako ćete dobiti rezultate koje bi dobio i netko nepoznat da vas pretražuje. Naravno, neki će pronaći mnogo rezultata za svoje ime jer su veoma aktivni na internetu. Drugi će se morati pomučiti ne bi li pronašli rezultat koji se odnosi na njih.


Dijelite li previše informacija?

Često tijekom surfanja internetom ne razmišljamo o digitalnom tragu koji ostaje za nama. I o gomili informacija koje dijelimo s internetskim kompanijama, a da nismo ni trepnuli. Koristite li Googleove usluge (a pri tome ne mislimo samo na tražilicu nego i dokumente, elektroničku poštu, YouTube i slično), nehotice ostavljate prilično velik digitalni trag iza sebe. Zapitajte se što sve Google zna o vama? Od toga što pretražujete, koje stranice posjećujete, o čemu razgovarate s prijateljima i obitelji, fotografije koje pohranjujete na svoj pametni telefon, gdje ste putovali, pa sve do toga koje ste događaje posjećivali i s kim.


Želite li vidjeti (i ograničiti) što Google vidi, pamti i pohranjuje, napravite Google Privacy Checkup. Iznenadit će vas koliko ste podataka svojevoljno prepustili u tuđe ruke. I nije samo Google taj koji zna pregršt stvari o vama. Microsoft i Apple također preko svojih usluga i sustava stvaraju potpunu sliku o korisnicima. Detaljniju no što biste mogli zamisliti.


Kontrolirajte svoj pametni telefon

Gomila aplikacija koju imamo instaliranu na svom pametnom telefonu stalno prikuplja informacije o nama. Razlika je samo što neke aplikacije jasno i glasno ističu da prikupljaju podatke, dok druge to rade a da mi to ne znamo. Bez obzira na to koji pametni telefon koristili, dobro je s vremena na vrijeme provjeriti koje sve aplikacije imate instalirane, što od toga zaista koristite i ukloniti one koje vam ne trebaju. Također, nemojte stalno imati uključenu bežičnu vezu (ili Bluetooth) ako niste zaista u blizini bežične mreže. Ne samo da ćete tako produljiti trajanje svoje baterije već ćete i smanjiti digitalni trag koji ostaje iza vas dok se vaš uređaj pokušava spojiti na sve dostupne mreže u okolici. 


Ne zaboravite ni obrisati povijest pretraživanja na svom pametnom telefonu. Iznenadili biste se kad biste pogledali što sve vaš pametni telefon pamti i prosljeđuje oglašivačima kao vaše interese i potencijalne zanimljivosti.


Redovna higijena za uredan digitalni život 

Kada obavite novogodišnje čišćenje, ne znači da ste gotovi. Na vama je da svoj digitalni život održavate urednim i zdravim. Uvedite naviku mjesečnog čišćenja svog digitalnog života jer to će vam pomoći da zadržite barem nekakvu kontrolu nad svojim podacima i spriječite velike kompanije, oglašivače ili kriminalce da te podatke zloupotrijebe.