Predstava "Nigdje nikog nemam" 11. januara u SARTR-u

PR

Predstava "Nigdje nikog nemam" koju je prema tekstu Edwarda Bonda režirao Alban Ukaj premijerno će biti odigrana 11. januara u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Radnja drame "Nigdje nikog nemam" postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.


"Verujem da je i Edward Bond u strepnji za bolju budućnost pisao ovaj Orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru!.. Jer diktatura je način života i to je i vjera i škola i porodica i umjetnost i znanje i zdravlje i vojska…I šta sve ne!!..Diktatura je diktatura u svemu! Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji. Govori se o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak ka komunikaciji, kaže reditelj Ukaj.


U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović

Predstava je nastala kao rezultat još jedne koprodukcije Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra. Predstava će, nakon premijere, biti izvedena i 12., 14. i 15. januara. Rezervacije ulaznica možete obaviti pozivom na 033 664 070 u periodu od 10 do 16 sati, putem Facebook stranice SARTR-a ili putem emaila sartr.info@gmail.com.