Koje to automobile voze najgori vozači?

Pexels.com

Istraživanje koje je došlo iz Velike Britanije, tačnije GoCompare Car Insurance, odlučilo se pozabaviti temom vozača i modelima automobila.

U ponedjeljak smo pisali o tome koji su to najbolji automobili u 2018. godini, dok ćemo se danas zabaviti vozačima. tj. Koji su to modeli automobila koje najčešće voze 'najgori' vozači. Da budemo tačniji, pod ovim pojmom ne mislimo samo na one  koji ne znaju ništa o prometu i zakonima, već  i na one samouvjerene vozače koji misle da su sami na cesti, da mogu parkirati gdje žele, da se zakoni ne primjenjuju na njih i slične.


S obzirom da je ovo istraživanje urađeno u Velikoj Britaniji, nije u potpunosti primijenjivo kod nas, ali vjerujemo da ćete pronaći dosta približnosti sa našim vozačima i automobilima. 


Prema ovom istraživanju vozači BMW-a ili Audija imaju najveću vjerovatnost da dobiju neku kaznu ili da sudjeluju u saobraćajnoj nesreći, dok je na listi od 10 modela čak pet Mercedes-Benzovih automobila.


  1. BMW 420d - 17,1%
  2. Audi A5 – 15,5%
  3. Mercedes-Benz C220 – 14,8%
  4. Mercedes-Benz E220 – 14,8%
  5. Jaguar XF – 14,3%
  6. Mercedes-Benz CLA – 14,3%
  7. Mercedes-Benz GLC – 14,0%
  8. Audi Q7 – 13,8%
  9. Land Rover Range Rover – 13,8%
  10. Mercedes-Benz CLS – 13,5%Glasnogovornik kompanije GoCompare Car Insurance kaže: „Iako zapravo i nije neko iznenađenje da luksuzni automobili s većom snagom motora predstavljaju marku izbora za neke od najopasnijih vozača na cesti, to ne vrijedi za sve vlasnike modela ovih proizvođača“.