Rukavice kao neizostavan detalj ove zime

getty images

Zima, minusi, snijeg, hladnoća... U ovakvim uvjetima svi posežemo za kapom i šalom, ali zaboravljamo da i naše ruke treba zaštiti od vjetra i zime.

Osim njihove zaštitne uloge, rukavice imaju i element sofisticiranosti, one su pokazatelj da ste muškarac sa stilom. 


Povijest rukavica


Nošenje rukavica drevni je običaj. Još u grčkom epu Odiseja, koji je napisao Homer, pominju se rukavice. Nosio ih je Odisejev otac Laert, kralj Kefalonije i vladar Itake. Kada je Odisej otišao u Trojanski rat, Laert se povukao da živi u vinogradu okruženom kruškama, jabukama i smokvama, gdje je nosio – rukavice. O rukavicama su u antičko doba pisali i Herodot i Plinije Mlađi.

Prema definiciji, rukavice su odjevni predmet koji se navlači na ruke. Mogu biti napravljene s pet prstiju, s jednim (palac) ili dva (obično za potrebe vojske) prsta ili mogu biti bez prstiju, kratke i duge. Nose se radi zaštite šaka i ruku od hladnoće, od povreda na radu, kao sportski rekvizit (boks), ali i kao modni detalj. 


Za rukavice se kroz povijest vezuje i svojevrsni bonton koji nalaže da muškarci prilikom pozdravljanja u znak poštovanja treba da skinu rukavice, dok žene to ne moraju. Postojao je i cijeli niz pravila za oba spola kakve rukavice se nose kojom prilikom, kako se usklađuju s ostalim komadima odjeće, od čarapa do šešira.Rukavice su ušle i u jezik konflikta, pa se tako izraz „baciti rukavicu” udomaćio u mnogim jezicima u značenju izazvati nekoga na dvoboj. Danas se taj izraz koristi samo figurativno u značenju izazova i nadmetanja koje može da bude i verbalna svađa, ali ništa više od toga. Međutim, nekada je bacanje rukavice služilo kao povod za borbu na život ili smrt mačevima ili pištoljima.


Kako odabrati pravu boju?


Ako se dvoumite koju boju rukavica da odaberete, najbolje je da se držite neutralnih boja poput crne ili sive, jer se lako kombiniraju s drugim bojama i odaju utisak prefinjenosti. Boja zavisi i od toga koliko često ćete ih nositi i u kojim prilikama, kao i koje boje su vam šal i kapa.

Ako ste malo smjeliji, izađite iz komforne zone i eksperimentirate s jarkim bojama poput crvene, narančaste ili plave.Stilovi


Kožne rukavice sa svilenom postavom su apsolutni trend ove sezone, a ako je postava još od 100 procentne svile imat ćete osjećaj mekoće i udobnosti. Kožne rukavice od ovčje kože su najtradicionalnije uz one od nape. Uglavnom se prave od 100 procentne ovčje kože, pa su ugodne i tople. Kožne rukavice za vožnju su dizajnirane da unaprijede vaš komfor tijekom vožnje. Idealne su za vrijeme jesenje i zimske vožnje i zadržat će temperaturu vaših ruku i prilikom prodora hladnog zraka. Vunene rukavice su veoma mekane, a zbog same vune i veoma tople. Isprobajte ih u različitim vrstama tkanja i u različitim veselim dezenima.