Sedam prirodnih sastojaka koje morate uvrstiti u svoju svakodnevnu njegu

Objasnit ćemo kozmetičke koristi prirodnih sastojaka i navesti proizvode koji najbolje koriste njihova svojstva.

Ljudi se danas sve više okreću zdravoj ishrani, organskim i nemodificiranim produktima. Taj trend je zahvatio i svijet kozmetičkih proizvoda. Logika je jasna: ako je ishrana bazirana na organski uzgojenim biljnim produktima dobra za vaš organizam, jednako važi i za vašu kožu, kosu, nokte… Zbog toga su sastojci koje ste do jučer mogli naći samo u salatama i vrećicama čaja, pronašli put do vaše kreme, regeneratora ili ulja. Iako cijela industrija uljepšavanja formirana oko botoksa i sličnih vještačkih uljepšivača pokušava da ospori učinkovitost prirodnog pristupa njezi, medicinski dokazi govore suprotno.


U nastavku navodimo prirodne sastojke i proizvode koji ih sadrže. Ako sebi želite dobro, trebali biste ih imati u svom kupatilskom ormariću. 


ARGANOVO ULJEUlja su postala zdrava alternative za konvencionalne kreme i mlijeka za tijelo. Jedno od najzdravijih i najkorisnijih jeste arganovo ulje. Alternativni naziv mu je “tečno zlato”, što dovoljno govori o njegovim svojstvima. Pravi se od košpica s drveta argana, koje raste u Maroku i na UNESCO-vom je spisku zaštićenih biljnih vrsta. Ovo ulje je bogato masnim kiselinama I vitaminom E, što ga čini savršenim sredstvom za borbu protiv suhe kose, kože i noktiju. PEPERMINT (PAPRENA METVICA)Ekstrakt peperminta ima analgetička i antiseptička svojstva. Vrlo lako ćete prepoznati prisustvo ovo prirodnog sastojka u vašoj kremi. Dodir peperminta podsjeća na ledeno hladnu šamarčinu, koja vas istog momenta trgne iz uspavanosti. Odličan je za primirivanje iritirane kože, za što je zaslužna njegova osnovna komponenta, mentol.  BAOBABPlod drveta koje raste u prostranstvima sušne afričke savane, odnedavno je svrstan u kategoriju superhrane. Baobab je koristan jer potiče jačanje imunog sistema, probavnog trakta i daje vam dodatnu energiju. Sadrži visok nivo antioksidanata, vitamina C i masnih kiselina, što ka čini pogodnim za povećanje elastičnosti kože. Zbog toga se smatra prirodnim čudom u borbi protiv starenja. KAMILICAKada osušene listove kamilice rastopite u vreloj vodi i popijete, nestat će vam grčevi, a umanjiti nemir i stres. Kao sastojak proizvoda za njegu kože, kamilica ima slične karakteristike. Antioksidansi i zaštitne molekule kamilice idealni su za iritiranu kožu, osipe i kožu izloženu oštroj klimi.  KEDARU proizvodnji parfema, kedar služi da pruži jednostavnu, toplu bazu, koju možemo osjetiti u mnoštvu klasičnih muških parfema, kao što je Byredo Mister Marvelous. Kao esencijalno ulje, kedar ima antiseptička i antibakterijska svojstva, što ga čini osnovnim sastojkom Ayurvedic medicinskog lijeka i različitih proizvoda za čišćenje.PETELJKA BAMBUSAKoreja je oduvijek bila decenijama ispred zapadnjačkog načina njege kože. Make za lice, mirisne esencije i produkti za njegu lica bazirani na prehrambenim proizvodima su uvezene dalekoistočne inovacije. Reputacija Koreje kao pionira u istraživanju i razvoju kozmetičke industrije ostaje nenadmašena. Bambus je zahvaljujući velikom procentu kremene zemlje i svojim hidratizirajućim karakteristikama, našao put do mnogih kozmetičkih proizvoda. Radi se o prirodnom izvoru metanola, koji koži pomaže brzom oporavku kože. LIST ŽALFIJEŽalfija je biljka koja pripada porodici metvice i koja ima izražena anti-age svojstva. Prirodni je izvor kalcijima i vitamina A, te pomaže pri regeneraciji stanica vaše kože. Ulje žalfije se koristi kao sredstvo za oslobađanje pora i čišćenje raznih vrsta ekcema i akni.