Nemojte praviti ovih pet grešaka pri tetoviranju

Velika je razlika između smislene umjetnosti i stalne greške.

Tetovaže su jedan od najatraktivnijih i najtrajnijih dodataka koje možete kupiti. Savršena tetovaža bi trebala ići dalje od popularnih trendova, i biti nešto što ćete zaista voljeti. Ali kako možete biti sigurni? Proći ćemo kroz uobičajne pogreške i kako ih izbjeći.


NEMOJTE: djelovati prebrzo


Način na koji biste trebali odabrati tetovažu kao i umjetnika jeste način na koji biste kupili skupocjeno umjetničko djelo. Na kraju, i tetovaža  je to. Umjetnost.


Umjesto da samo uletite u prvi tattoo studio koji vidite, provedite svoje  istraživanje. Danas na socijalnim mrežama možete pronaći sve što vas interesuje. Pretražite stil koji volite, umjetnike u svom gradu ili okolici, te portfolije kojima se divite. Istražite svoje mogućnosti te upoznajte različite umjetnike kako biste vidjeli šta se vama najviše sviđa kako biste na  kraju imali tetovažu kojućete zauvijek voljeti.


NEMOJTE: praviti previše kompromisa


Umjetnik koji će vam pomoći da bolje shvatite što je za vas najbolje, ali nemojte dopusititi da nadjača vaše mišljenje. Naprimjer, mnogo tattoo studija neće da tetovira vaše prste jer tinta ne ostaje kao na ostatku vašeg tijela. Ono što vi morate znati jeste da nema ništa pogrešno s takvim tetovažama, samo morate biti spremni na to da će vam tinta izblijediti i da nikada neće biti savršena.


Također je bitno da imate dobar odnos sa umjetnikom. Morate vjerovati osobi koja će vas 'šarati'.


NEMOJTE: da vam mama  uđe u glavu


Iako ste odrasla osoba, još uvijek ponekad brinete o tome šta će vaša porodica reći? Stavite sebe na prvo mjesto. Nemojte uraditi tetovažu na leđima iako ste htjeli na ruci, samo zato što je u tom slučaju vaša porodica neće vidjeti. Nabolje tetovaže su lične i istinski su reprezentativne za vašu osobnost. Ako se povežete sa njom, imat ćete manje problema u objašnjavanju, a vaša majka će vas i dalje voljeti.NEMOJTE: vjerovati svim mitovima


Tetovaže u boji blijede. Zbog tetovaža nećeš dobiti posao. To su samo neki od mitova vezanih za tetovaže. Tehnika za tetoviranje u boji složenija je od crne, zbog toga one ne izgledaju uvijek tako oštro. Ovo je jedna od onih stavki gdje istraživanje o umjetniku dolazi do izražaja. Neki umjetnici imaju više iskustva sa bojama od drugih. Umjetnik koji je tehnički sposoban će napraviti odličnu tetovažu u boji.


Nemojte se previše fokusirati na  sve mitove koje čujete. Dosta ovih mitova je nastalo prije mnogo godina kada su ljudi živjeli drugačije, kada su se tetovaže vezale za određeni tip ljudi. Danas je malo tih mitova primjenjivo. Tehnika tetoviranja se mijenja, kvaliteta boja, mentalitet ljudi...


NEMOJTE: ne uraditi tetovažu


Ako vaš omiljeni umjetnik ima dugu listu čekanja, pričekajte. Ako morate čekati da ljeto prođe kako sunce ne bi uništilo vašu tetovažu, pričekajte. Ovo nisu razlozi da je ne uradite, već razlozi da se još više uzbudite oko izrade savršene tetovaže za vas. Učinite sve što trebate kako biste svoju tetovažu učinili savršenom. Uštedite novac. Putujte kako biste posjetili svog omiljenog umjetnika. Što god treba. Tetovaže su bezvremenske i zauvijek. Nemojte ih požurivati.