Istina o andropauzi

PR

Prvo pitanje koje vam pada na pamet kad se radi o muškoj menopauzi jeste: Da li je ona stvarna ili izmišljena pojava?

Andropauza ili muška menopauza je prirodna pojava u životu muškarca, koja je spoj više simptoma. Svaki od simptoma pojedica je postepenog pada nivoa testosterona. Čini se da žene nisu jedine koje trpe efekte hormonalnih promjena uzrokovanih starenjem. Ljekari su već godinama unazad primijetili slične simptome i kod muškaraca. Menopauza kod žena praktično označava kraj reproduktivnog doba. Muškarci u kasnim četrdesetim i ranim pedesetim godinama, također doživljavaju promjene u svom tijelu. 


Da budemo sasvim tačni, još uvijek se u medicinskim krugovima vodi debata o tome šta tačno čini mušku menopauzu. Postoji određeni konsenzus da je jedini egzaktan parameter pad u lučenju testosterona. Menopauzu je kod žena mnogo lakše detektovati. Ulaskom u menopauzu, proizvodnja reproduktivnih hormona kod ljepšeg spola u potpunosti prestaje. Opadanje testosterone kod muškaraca je mnogo sporiji process, koji može biti uzrokovan i određenim zdravstvenim stanjem poput dijabetesa. Najupečatljiviji simptomi muške menopauze su povećani umor, erektivna disfunkcija, umanjeni libido, debljanje i emotivna nestabilnost, slična onoj koju u menopauzi doživljavaju žene. VAŽNOST TESTOSTERONA
Općepoznata stvar je da je testosteron jedan od osnovnih hormona potrebnih za život. Tijelo ga prirodno proizvodi i ima ključnu ulogu pri rastu muških reproduktivnih organa. Također, glavni je čimbenik za razvoj i održavanje mišićne mase, dlake, gustoće kostiju, mentalnog zdravlja i snažnog imunog sistema. Postoje još neke, manje poznate koristi testosterona. To su prevencija osteoporoze i održavanje zdravlja srca. Pored toga, testosteron reguliše distribuciju masti u tijelu i proizvodnju crvenih krvnih ćelija. Zbog toga, nivo testosterona u organizmu može biti indikator vašeg ukupnog zdravlja i snage. Na kraju najvažnije, testosteron je pokretačka snaga seksualnog nagona kod muškaraca i neophodan je za proizvodnju sjemena. Da pojednostavimo, radi se o najvažnijem hormonu za muškarce. ZNACI NISKOG NIVOA TESTOSTERONAJedan od najočitijih znakova niskog nivoa testosterona je povećanje indeksa tjelesne masnoće. To znači i umanjenu definiciju mišića i njihovo slabljenje. Aktivnosti koje su nekada bile lagane, tada postaju gotovo neizvodive. Dodatni simptomi su i mentalni zamor, problem s memorijom i dekoncentriranost. Seksualni nagon slabi, spontane erekcije se ne događaju često i broj spermatozoida rapidno opada. Dolazi do pada motivacije i osjećaja da ništa nije važno. Zbog svega navedenog, dolazi i do pada samopouzdanja. Ako ništa, ova lista tmurnih simptoma podupire tvrdnju da je testosteron od krucijalne važnosti za muškarce. KAKO DIJAGNOSTICIRATI ANDROPAUZU


Ako primijetite gore-navedene simptome, prvi korak bi trebala biti konsultacija s vašim liječnikom. Biće vam urađen test krvi, kako bi dobili detaljan pregled nivoa testosterona i drugih hormona. Dodatni testovi će pokušati otkriti zdravstvene probleme kao što su inflamacija prostate, nepravilan rad jetre i bubrega, broj bijelih i crvenih krvnih zrnaca i masnoće u krvi. Nakon što rezultati svih testova pristignu, ljekar će razmotriti vaše simptome, medicinsku historiju i uraditi fizički pregled. Kad pristignu rezultati, ljekar će u konzultaciji s vama napraviti plan liječenja za svaki pojedinačni zdravstveni problem. VRSTE LIJEČENJA
Na svu sreću, danas postoji širok dijapazon metoda za liječenje andropauze i njenih neugodnih simptoma. Najpopularniji metodi su hormonalne injekcije, testosteronski povezi, gelovi i pilule. Međutim, moramo vas upozoriti: iako od navedenih načina liječenja dokazano postoje pozitivne reakcije nivoa testosterone, moguće su i određene nuspojave. Testosteronska terapija nekada je povezana i sa srčanim bolestima i problemima s prostatom. Određeni eksperti tvrde da ne postoje projekcije dugoročnih efekata ove terapije. Opširna i konačna klinička istraživanja ove terapije još uvijek nisu bila obavljena.  


Poput hormonalne terapije kod žena, testosteronska terapija dolazi sa spiskom eventualnih nuspojava. Neka istraživanja kazuju da se ista može povezati s pogoršanjem stanja raka prostate. Ako razmatrate ovu vrstu liječenja, savjetujemo da se konsultujete sa svojim ljekarom i saznajte sve njene pozitivne i negativne strane. On će vam vjerovatno savjetovati i promjene načina života, koje bi vam mogle pomoći sa simptomima andropauze. Kao alternative, muška menopauza može biti tretirana na više načina kao što su:


Promjena načina života

Moguće je da poništite simptome andropauze jednostavnom promjenom životnih navika. Posebno se savjetuje život obilježen svježim zrakom, vodom, suncem, vježbom i kvalitetnim snom. Ne odugovlačite, svaki dan kvalitetnijeg života će značiti manji utjecaj simptoma andropauze, a možda istu uspijete i odgoditi.


Vježbajte

Povećanjem fizičke aktivnosti, vaše tijelo će dobiti signal da počne proizvoditi više hormona neophodnih za održavanje mišićne i koštane mase. Tjelovježba, također smanjuje stres, koji je glavni uzrok uvećanja kortizola. Kortizol pak negativno utiče na proizvodnju hormona. Nemojte pretjerati jer postoje određene vježbe koje mogu biti kontraproduktivne. 


Jedite zdravu hranu

Liječenje simptoma andropauze kroz ishranu ne predviđa samo otrcane fraze o konzumiranju što više voća i povrća. U ovom slučaju, postoje tačno određene vrste hrane koje potiču produkciju hormona. Ključni nutrijenti koji potiču zdrav nivo testosterona su vitamin D i cink.


Relaksirajte se

Relaksacija ne utiče pozitivno samo na vaš um. Radi se o procesu koji umanjuje učinke stresa na vaš um i tijelo. Relaksacijska terapija definitivno pomaže reduciranju simptoma andropauze. Uz relaksaciju tijela naoružajte se i pozitivnim mislima, humorom, tjelovježbom, kvalitetni snom, podrškom svoje porodice i prijatelja. 


Psihoterapeutska podrška

Psihoterapija ili terapija razgovorom, odnosi se niz tehnika koje su usmjerene na identificiranje i nošenje s problematičnim mislima, emocijama i ponašanjima. Odlična je alternative liječenju simptoma uz pomoć medikamenata, ali najbolje rezultate ipak daju u kombinaciji. 


Porodična i terapija za parove 

Očigledno, napad andropauze može biti jako traumatičan za muškarce, ali i njihove porodice. Muškarci o ovoj temi gotovo i ne razgovaraju. Većinu je jako sram samih simptoma i cijelu dramu koju proživljavaju čuvaju u sebi. Psihoterapeuti već godinama uvjeravaju kako i samo priznanje stanja koja su za muškarce sramna, ima izuzetno pozitivne efekte na njihovo daljnje liječenje. 


ZAKLJUČAK


Kao i sva stanja povezana s hormonalnim poremećajima, muška menopauza ne nastupa u isto vrijeme i na isti način za svakoga. Muškarci često osjećaju potpuno drugačije simptome. Iako je upitno koji simptomi će sutra mučiti vas, jedno je neizbježno, starenje utiče na svakoga od nas. Muška menopauza ili andropauza predstavlja skupinu simptoma, čiji je uzrok nizak nivo testosterona. Posljedica toga su često i relativno veliki broj bolesti, problema mentalnog zdravlja i gojaznost. Studije pokazuju da su muškarci generalno neodlučni u priznavanju simptoma andropauze. 


Vrlo često ni sami sebi ne žele priznati da im se nešto takvo dešava. Nedostatak testosterona od nekada bučnih, macho muškaraca, vrlo često napravi introvertne osobe, koje se boje priznati promjena koje im se dešavaju. Ipak, samo priznanje je prvi korak ka ozdravljenju. Uz podršku porodice i prijatelja, lakše je promijeniti životne navike, skupiti snage i otići ljekaru, koji će pripisati terapiju. Prvi korak je najteži, ali i najvažniji i zato vama svima koji ovo čitate, a slične promjene prepoznajete na sebi, preporučujemo da to ne držite u sebi. Glavna prepreka u hvatanju u koštac s andropauzom je stid i strah od reakcije okoline i savjetujemo vam da ga se odmah oslobodite.