Zakoračite u skučeni svijet džepova i reorganizirajte svoje stvari

Nick Hardcastle

Šta su džepovi, koliko ih trebate imati u svojoj jakni i farmericama i šta, osim svojih šaka, u njih spremiti?

Džepovi. Mislite da o njima znate sve? Pogrešno. Iako svi ovi odjeljci sačinjeni od tkanine imaju istu glavnu funkciju, velike su razlike između njihovog oblika i funkcije. S obzirom na to da ne bismo voljeli da kod svog krojača odete nepripremljeni, donosimo vam ne baš kratki pregled stvari koje trebate znati o džepovima. PET VRSTA DŽEPOVA KOJI ĆETE OPAZITI NA JAKNI

(od najformalnijih do najmanje formalnih)


Džep na sakouOva vrsta džepova izgleda kao obični šav na tkanini. Radi se o najjednostavnijoj i najformalnijoj vrsti džepova koju možete vidjeti na jakni, a u ovom slučaju sakou. Nerijetko ovi džepovi imaju ivice koje su sašivene od druge vrste tkanine, najčešće satena. 


Lepršavi džepU većini slučajeva radi se o običnom džepu sa sakoa, koji preko svoga vrha ima zašiven komad tkanine. Njegova uloga je da zaštiti unutrašnjost džepa. Ovaj komad tkanine pomalo kvari siluetu sakoa, te se odijela s ovakvim džepovima smatraju manje formalnim. 


Džep-zakrpaOva vrsta džepa je najjednostavnija za sašiti. Pitajte bilo kojeg krojača. Uzmite komad tkanine i prišijte njegove tri strane uz vaš sako i imate džep-zakrpu. Ovu vrstu džepova možete vidjeti na mornarskim odjelima ukrašenim zlatnim dugmićima. Radi se o neformalnoj, nonšalantnoj vrsti džepa.


Lepršavi džep-zakrpaJoš uvijek imamo vašu pažnju? Ako ste dogurali ovako daleko, neće vam biti teško shvatiti bit lepršavog džepa-zakrpe. Jednostavno govoreći, radi se o kombinaciji dva prethodna džepa. Ova vrsta džepa često dolazi s dugmićem na dijelu tkanine koja prekriva otvor. Ovaj tip džepova najčešće ćemo primijetiti na safari jaknama i bajkerskim kožnim jaknama.


Kargo ili teretni džepKargo džep je jedna podvrsta džepa-zakrpe, koja je napravljena s viškom tkanine, kako bi se povećala zapremina odjeljka. Prvi put je primijenjen na vojnim hlačama i jaknama, kako bi vojnici u njih mogli odložiti prvu pomoć, municiju ili motorolu. Od tada postaje popularan i najčešće se koristi na bermudama, hlačama i jaknama za sport i rekreaciju. MANJE POZNATE VRSTE DŽEPOVADžep za satDžep za sat je maleni džepić prišiven uz prednji desni džep na vašim farmericama. Levi Strauss, osnivač giganta Levis, dao je prvo objašnjenje funkcije ovog malenog džepa. S obzirom na to da su kasnije ručni satovi postali norma, ovaj džep je privremeno izgubio svoju funkciju. Međutim, s vremenom dobivao je nove uloge, te su se u njemu najčešće čuvale šibice, upaljači i naravno kondomi.  


Džep za karte (ulaznice)Ova vrsta džepa nastala je u vrijeme prvih korisnika željeznice u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oni su od svojih krojača tražili da im naprave džep pogodan za odlaganje i čuvanje karata i sitnog novca. Džep za karte se nalazi iznad bočnog džepa na sakou i njegova prisutnost nam govori da se radi o manje formalnom sakou. TRI SAVJETAManje je višeŠto manje džepova ima vaša jakna, ona izgleda elegantnije. Smoking, epitaf muške elegancije, na sebi nema više od tri vanjska džepa. Dva su na bokovima i jedan na lijevoj strani prsa. Sportski sako može imati i jedan dodatni džep na desnoj strani prsa. Da skratimo priču, što više džepova ima vaš sako, više izgledate kao neko ko je odlučio vikend provesti u šumi.    


Privremeni šavoviŠta je fazon s tim zašivenim džepovima? Radi li se o dekorativnim džepovima koji nemaju nikakvu namjenu? Ne, radi se o prevenciji oštećenja sakoa ili jakne. Kada platite jaknu i dobijete račun za istu, budite slobodni da odšijete vrh džepa i počnete ga najnormalnije koristiti. 


Ne pretrpavajte svoje džepoveKoja je korist džepa ako je prazan? Nikakva, s time se slažemo. Međutim, važno je zapamtiti da pretrpani džepovi mogu narušiti sklad jednog sakoa, naročito ako se radi o strukiranom. Debeli novčanik u džepu takvog sakoa će bespovratno narušiti njegovu eleganciju. Imamo dva savjeta. Novac čuvajte na kartici i svoje krupnije stvari držite u torbici svoje pratnje…ako smijete.