Ovo je lista najbogatijih klubova na svijetu

getty images

Odavno nam je poznata svaka čar najvažnije sporedne stvari na svijetu. Sport u kome milijuni ljudi širom svijeta svakodnevno uživaju ipak davno je prestao da bude sport. Postao je biznis.

Dakle sport i novac moraju da idu zajedno. Konzultantska kuća Deloitte već 22. godinu zaredom objavljuje listu najbogatijih klubova na svijetu uzimajući pritom u obzir prihode od takmičenja u kojima ekipe sudjeluju, sponzorske ugovore itd.


Real Madrid tako je 12. put završio na prvom mjestu, sa zaradom od 665 milijuna funti, što je za 85 milijuna više u odnosu na sezonu 2016./17. Madriđani su prvi klub koji je uspio prebaciti preko 750 milijuna eura zarade u jednoj sezoni i to nakon što su treći put uzastopno, a četvrti u pet godina osvojili trofej Lige prvaka.


Drugi najbogatiji klub na svijetu je Barcelona sa zaradom od 611 milijuna funti, što je povećanje za 50 milijuna u odnosu na sezonu ranije. Razlog tome je sponzorski ugovor koji je katalonski klub potpisao s japanskom firmom Rakuten.


Engleski velikan Manchester United dugo je bio na vrhu ove prestižne ljestvice, ali je sada pao na treće mjesto. Klub s Old Trafforda ostvario je zaradu od “tek” 581 milijuna funti, što je za 8,8 milijuna manje u odnosu na sezonu kada je osvojio Europa ligu. Slijede Bayern München, Manchester City, PSG, Liverpool, Chelsea, Arsenal i drugi.


Vrijedi istaknuti i da je ukupna zarada 20 najbogatijih klubova Europe porasla za šest posto u odnosu na prethodnu sezonu jer su klubovi utržili čak 7,4 milijarde funti.