Adem Fetahović: Za boks treba imati veliko srce

Dobitnik priznanja Sportista godine 2018 je mladi i ambiciozni Adem Fetahović. Bh. bokser prošle godine proglašen je za najboljeg boksera Regionalne bokserske lige za 2017.godinu. Još od malih nogu znao je da će boks biti njegov životni poziv.

Da li ste znali da je boks jedan od najstarijih, najslavnijih, a ujedno i jedan od fizički najzahtjevnijih sportova na svijetu? Od početaka civilizacije poznate su borbe šakama između dvoje ljudi zbog dokazivanja moći i snage. Tek su u XVIII. stoljeću definirana pravila boksa, prostor za borbu, zabrana određenih udaraca, vremenski period borbe i slično. Ta pravila, u nešto izmijenjenim izdanjima koriste se i danas. Postoje dva osnovna pravca: amaterski (olimpijski) te profesionalni. Ono što je važno za bavljenje ovim sportom je mentalna snaga i koncentracija. Za vrijeme borbe potrebno je učinkovito pratiti tehniku protivnika, izbjeći ozljede i u isto vrijeme ispravno disati i pravilno se kretati.


Da li je teško uspjeti u ovom sportu u Bosni i Hercegovini?

Ne smatram da je teško uspjeti u bilo čemu. Teže je biti prepoznat, ne samo u boksu, nego u sportu uopšte.Koliko dugo se baviš boksom?

Ja se boksom ne bavim, ja živim boks. Često se šalimo da su mi odmah ruke zavili u bandaže nakon rođenja.

Zašto baš ovaj sport?

Zašto boks? Pa prije svega jer je boks u mojoj porodici tradicija. Stil života. Kako izgledaju tvoji treninzi i kako se pripremaš za meč?

More, planina, šuma, sala, teretana, vreća, rad, znoj,.. svaki trening ima svoj ritam, svoj način kao i pripreme. Imam najstručniju i najbolju ekipu iza sebe, na meni je samo da radim i dajem svoj maksimum.

Boks je veoma agresivan sport. Da li je kod tebe prisutan strah prije odlaska u ring?

Ne bih rekao da je boks agresivan sport. On je plemenita vještina,razmjena udaraca, ples u ringu. To je proces oslobađanja agresije. Strah nije prisutan, doza treme i adrenalina, da.Šta se dešava u tvojoj glavi u toku meča? O čemu razmišljaš?

O čemu razmišljam? Razmišlja se prije meča i poslije meča, u toku meča djelujem, borim se. Da li bi ste vi razmišljali dok Vas neko udara po glavi?! 

Proglašen si najboljim bokserom 16. Međunarodnog turnira „Mustafa Hajrulahović Talijan“. Kakav je osjećaj dobiti tu titulu?

Svaki uspjeh ima svoje mjesto u izgradnji moje karijere i naravno da sam na svaki ponosan. S jedne strane je to motivacija, dok je s druge teret. Ove godine si proglašen i za sportistu godine. Šta za tebe znači ova nagrada?

Nije toliko teško stići do vrha, ali je teško tamo se zadržati. Ova nagrada predstavlja krunu mog rada. Hvala SNL magazinu što prepoznao moj rad i uspjeh.

Koji je tvoj plan za budućnost?

U svakom slučaju nastavljam kao i do sada, samo intenzivnije. Pripremam se za iduću godinu za Evropske igre i Svjetsko prvenstvo. A za dalje, Bože zdravlja i penjem se u sam vrh svjetskog boksa.Šta bi poručio mladim sportistima koji žele da se bave boksom? 

Podržavam mlade koji odluče da se bave sportom. No boks nije za svakoga. Nakon nekoliko udaraca shvatit će jesu li za „ustati“ ili „odustati“. Kao što rekoh to je vještina, nije obuka za ulične tuče. Za ovaj sport treba veliko srce, samokontrola i odricanje.STYLING: Nike Shop Sarajevo