Ovo su razlozi zbog kojih biste danas nakon posla trebali popiti pivo s drušvom

getty images

Kiša, snijeg, niske temperature, nervozni vozači i pješaci svuda oko vas. Izdržite sve vremenske neprilike i stres na poslu, a nakon radnog vremena priuštite si pivo s društvom. Dobra ideja? U nastavku saznajte i zašto.

Jedno od najpopularnijih alkoholnih pića je pivo. Konzumira se u svakoj zemlji svijeta, a mnogi tvrde da je ovaj napitak koji se pravi od zobi, ječma, meda i paprati zapravo jelo.


Riječ pivo (birra, bier, beer, bicre) nastala je između šestog i sedmog stoljeća u samostanima u vrijeme kad se pivu pri varenju počeo dodavati hmelj. U srednjem vijeku proizvodnjom piva bavili su se samostani, a danas je to snažna grana industrije. Najveći proizvodaci su Njemačka, Velika Britanija, SAD, zatim Češka, Belgija i Irska.


Pivo nije samo ukusno, ono je i zdravo. To ste zacijelo čuli puno puta. Pivo sadrži više od tisuću sastojaka, uz ostalo vitamine, minerale kao željezo, magnezij i cink, kao i tvari koje jačaju nerve i mišiće. No, ničega previše nije dobro, pa se tako i pozitivni efekti konzumacije piva odnose samo na takozvanu umjerenu količinu, a stručnjaci najčešće govore o jednom do dva piva na dan, nikada više od tri. 


U nastavku vam donosimo razloze zašto biste danas nakon posla trebali otići na pivo. 


Pivo štiti od srčanog infarkta. Istraživanja pokazuju, da ljudi koji piju pivo imaju 4o do 60 posto manji rizik od dobivanja infarkta, nego ljudi koji žive kao apstinenti. Pola litre piva dnevno smatra se optimalnom količinom.


Pivo smanjuje rizik od moždanog udara. Blagotvorne tvari u pivu mogu spriječiti nakupljanje crvenih krvnih zrnaca i tako otkloniti opasnost od udara.


Pivo je dobro za krvni tlak. Liječnici iz Nizozemske i sa sveučilišta Harvard otkrili su da umjerena konzumacija piva snižava krvni tlak.

Pivo može prevenirati dijabetes. Također i od šećerne bolesti (diabetes mellitus) pivopije obolijevaju rjeđe nego apstinenti. Razlog: tijelo bolje iskorištava inzulin, hormon koji snižava šećer u krvi.


Pivo poboljšava pamćenje. Studija američkog društva za srce utvrdila je da pivo povećava mogućnosti pamćenja. Pivopije rjeđe dobivaju Alzheimerovu demenciju.


Pivo čini kosti stabilnijima. Pivo ima pozitivan učinak na izmjenu tvari u kostima i tako štiti od osteoporoze (lomljivih kostiju). Doduše, samo kod muškaraca i mladih žena.


Pivo produžava život. Ljudi koji dnevno popiju jednu ili dvije čaše piva, žive duže. To je utvrdila analiza čak 50 studija. Za to su zaslužne tvari koje štite srce, a nalaze se u pivu.


Pivo štiti od proljeva. Mikro kulture u pivu sadrže supstance poput mliječne i octene kiseline. Ove tvari sprečavaju razvoj crijevnih klica, koje mogu uzrokovati proljev.


Pivo pomaže kod stresa. Znanstvenici sveučilišta u Montrealu otkrili su da zaposlenici koji tu i tamo popiju pivo, manje pate od profesionalnih napetosti, od onih koji ne piju pivo.


Pivo sprečava žučni i bubrežni kamenac. Znanstvena istraživanja iz Helsinkija pokazala su da količina magnezija u jednoj boci piva dnevno snižava rizik od bubrežnog kamena za 40 posto.


Pivo pomaže protiv nesanice. Hmelj djeluje kao prirodno umirujuće sredstvo, opušta živce. Stoga je čaša piva uvečer efikasno sredstvo za spavanje.



Pivo može pomoći i protiv raka. Pivo sadrži polifenole – stvari koje sprečavaju tumor, loveći u njemu agresivne slobodne radikale. Glavni polifenol zove se Xanthohumol. Njegov učinak: on usporava proteine, koje već razvijeni tumor koristi za svoj rast. Više od dvije boce piva, međutim, mogu izazvati kontraefekt.


Pivo kožu čini čistom. Visoki sadržaj vitamina pantotenske kiseline, B3 i niacina, regulira izmjenu tvari u regenerirajućem sloju kože i potiču tvorbu kolagena, kao i pigmenta. Koža postaje glatka i gipka.


Pivo prevenira prehladu. Tko pije toplo pivo, taj vjerojatno neće tako brzo dobiti hunjavicu. Topli hmeljni napitak potiče prokrvljenost, olakšava disanje, pomaže kod boli u udovima i pojačava imunološki sustav. Prijedlog: Stavite bocu piva u posudu s toplom vodom i tako ju zagrijte. Ili: izlijte pivo u lonac, dodajte četiri žlice meda i zagrijte.


Pivo potiče apetit. Gorke tvari u hmelju, ugljična kiselina i alkohol u pivu izazivaju probavne sokove i potiču apetit.


Pivo prevenira želučani vrijed. Već litra i pol piva tjedno usporava razvoj bakterija (helicobacter pylori) koji izaziva upalu želučane sluznice i tako smanjuje opasnost od čira na želucu.


Pivo brzo gasi žeđ. Pivo je savršeni gasitelj žeđi. Zahvaljujući alkoholu, ugljičnoj kiselini i soli, pivo se apsorbira brže nego čista hladna voda.


Pivo pomaže kod dijeta. Najnovije studije pokazuju da ljudi koji piju pivo imaju manje problema s prekomjernom težinom nego oni koji ne piju. Razlog: pivo regulira izmjenu tvari. Osim toga, čaša piva ima manje kalorija nego ista količina soka od jabuke.


Pivo čini sportaše bistrijima. Talijanski stručnjaci za sportsku medicinu pratili su dvadeset amaterskih sportaša tijekom mjesec dana i svakodnevno im davali po litru pivu. Rezultat: nakon toga ispunjavali su test, za koji su sudionici ovog eksperimenta doduše trebali više vremena, ali su imali više točnih odgovora.


Pivo pomaže protiv upala. Istraživački tim profesora dr Dietmara Fuchsa s medicinskog sveučilišta u Innsbrucku moglo bi dokazati da pivo ograničava biokemijske procese u krvi, koji rezultiraju upalama.