Znate li zašto je važna mobilnost i stabilnost?

Danas gotovo da ne postoji trener u svijetu fitnesa koji ne spominje mobilnost. Došlo je vrijeme kada čak i „okorjeli dizači“ rade vježbe mobilnosti ne bi li poboljšali svoj čučanj, povećali opterećenje i samim time dobili bolju definiciju i izgled.

Dakle, ono što se ne vidi ne znači da ne treba raditi. Cilj svakog trenera je da njegovi klijentipravilno usvoje propisane obrasce kretanja i samim tim postanu što funkcionalniji u svakodnevnom životu te ujedno poboljšaju svoju sportsku izvedbu i tako preveniraju povrede. Kako bi sve to napravili neophodno je izvoditi vježbe mobilnosti.


Prema definiciji koju daje Bill Hartman mobilnost je sposobnost izvođenja željenog pokreta, a stabilnost je sposobnost da spriječimo neželjeni pokret. Mobilnost i stabilnost dolaze zajedno, a osnovni preduslov za izvedbu bilo koje vježbe mobilnosti je da postoji stabilnost u susjednom zglobu.Optimalno razvijena mobilnost omogućava puni opseg pokreta u svim ravninama bez ograničenja i kompenzacija, dok suprotno, loša mobilnost dovodi do mišićnog disbalansa te tako regije koje moraju biti stabilne postaju mobilne.


Tablica u nastavku prikazuje pristup „zglob po zglob“ pri čemu se primarne funkcije zglobova opisuju na sljedeći način:Ako se vodimo ovim principom, stvari izgledaju dosta jednostavno, međutim, svaki zglob mora biti u određenoj mjeri i mobilan i stabilan, a to zavisi od njegove strukture te funkcije koju obavlja. Najčešći problemi vezani su uz nedostatak mobilnosti u kukovima što može dovesti do bolova u lumbalnom dijelu kralježnice (koja ujedno može postati previše mobilna) i u koljenima, dok nedostatak mobilnosti u torakalnoj kralježnici izaziva problem u ramenu ili lopaticama, itd. Zaključujemo kako lokomotorni sistem funkcioniše kao cjelina pri čemu disfunkcija jedne regije utječe na disfunkciju druge.
Kako bismo prilagodili trening klijentu, utvrdili postoji li smanjena mobilnost ili stabilnost u određenim zglobovima, eventualne kompenzatorne obrasce kretanja, moramo provesti određene testove kojima ćemo utvrditi funkcionalnost klijenta. Mobilnost, koja je usko vezana uz stabilizaciju i fleksibilnost, je nešto čemu trebamo posvetiti vrijeme na svakom treningu jer ćemo tako stvoriti dobre temelje za razvoj ostalih motoričkih sposobnosti.