Rituali koje bi mogao da uvedeš u svoj život

SNL

Jutra nisu uvijek baš laka. Uglavnom se svedu na to da odmah nakon ustajanja iz kreveta moraš da završiš veliku količinu obaveza ili da odmah kreneš na posao, fakultet ili bilo gdje drugo šta ne možeš da odložiš. Zato smo negdje svi u potrazi za načinima koji bi olakšali svako jutro i učinili ga ljepšim, posebno u ovim prelaznim periodima, početku leta, kada se organizam još uvijek navikava na sve. Možda ti u svemu pomognu baš ovi jutarnji rituali koji mnogima život promijene u velikoj mjeri.

Kada ustaneš, nemoj odmah da krećeš iz kuće, pa makar morao da ustaneš i nešto ranije. Obezbijedi sebi malo vremena koje ćeš provesti sa porodicom. Jedino porodica i osobe koje voliš mogu da stvore pravu mrežu podrške  koja će ti uvijek prijati i davati vjetar u leđa, a osim toga, mnogo ćeš se pozitivnije osjećati kada jutro počneš mirnim razgovorom sa najbližima. Uz sve, pohvale da si dobar sin, suprug, brat, otac, jer umiješ i voliš da uvijek odvojiš vrijeme za njih, daće ti jednu veliku dozu  samopouzdanja. 


Organizacija  je već pola dobrog dana. Kada nakon ustajanje sjedneš i polako osmisliš šta je potrebno da uradiš za taj dan, od plaćanja računa, poslovnih obaveza, odlazaka na sastanke, pa čak i viđanje sa društvom i odlazak na neku kafu, dan će bolje proći, jer si napravio plan po kom se upravljaš i ne dozvoljavaš da te nešto izbaci iz kolosijeka. 


Prije kafe, prije svega, bitno je da doručkuješ i da ovaj obrok ne preskačeš, jer je najbitniji u toku dana. On je taj koji ti daje u potpunosti energiju i snagu da cijeli dan normalno funkcionišeš, a osim toga, i tvoj metabolizam će onda uredno raditi, zbog čega se neće desiti da imaš padove energije tokom dana. Dok piješ prvu jutarnju kafu,  trebalo bi da sjediš i da je ne piješ u hodu dok se spremaš da izađeš iz svog doma. Tih 10-ak minuta će ti mnogo značiti koje si izdvojio za miran početak dana, a ujedno, to vrijeme možeš da iskoristiš da se  informišeš  šta se događa u zemlji i u svijetu, jer će sigurno već neko tokom dana komentarisati, pa je potrebno da budeš obaviješten kako bi se priključio konverzaciji. 


Nakon ustajanja, ne moraš istog trenutka da odletiš u kupatilo kako bi završio sve što je potrebno, već izdvoji dva do tri minuta za vježbe istezanja.  Brže i lakše ćeš se razbuditi, osjetit ćeš se poletnije i tako ćeš organizam sasvim napuniti dobrom energijom. Nakon umivanja, počni dan sa čašom vode, pa tek onda neka dođu doručak i kafa na red, jer će te to najbolje uz tuširanje razbuditi.