Neka vaše novogodišnje odluke postanu stvarnost

Ako spadate u grupu onih koji su se zarekli da će u novoj godini više vježbati, zdravije se hraniti, posvetiti više vremena obitelji i prijateljima, ona su sljedeći redovi za vas.

Vjerujemo da ima i onih koji su rekli da više neće donositi novogodišnje odluke jer iste smatraju gubitkom vremena ili jednostavno si ne žele priuštiti još jedno razočarenje. Januar je napokon gotov i ako niste donijeli neke novogodišnje odluke, imate priliku napraviti to u februaru. Zašto ne učiniti ovu godinu najboljom do sad?


Kako bismo vam olakšali ovaj vaš proces i dali dodatnu motivaciju, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati da vaše odluke postanu stvarnost.


Odlučite se za realan broj odluka

Jednostavnije je fokusirati se na samo jednu ili dvije odluke, nego fokusirati se na održavanje 10, 20 odluka. Zaboravite na sastavljanje liste. Umjesto toga, odaberite jednu ili dvije do kojih vam je najviše stalo


Odluke ne smiju biti previše općenite

One moraju biti vrlo specifične. Ako želite izgubiti višak kilograma, koliko kilograma, realno gledano, možete izgubiti u mjesec dana? Želite organizirati svoj dom? Fokusirajte se na jednu prostoriju mjesečno, a odlučite i da ćete posvetiti 15 minuta dana za odbacivanje smeća iz svake prostorije. Shvatili ste o čemu je riječ. Vaše odluke moraju biti kristalno jasne, što znači da trebaju biti navedene u brojkama - 2 kilograma, 30 minuta vježbanja, jedna veš mašina puna prljavog veša dnevno, i tako dalje. 


Ostanite motivirani

Postavite vizualne podsjetnike, kao npr. fotografiju ljetovališta iz snova ako planirate sakupiti dovoljno novca za slijedeće ljetovanje baš u tom mjestu. Zamolite člana obitelji ili prijatelja da vas provjerava i nježno vas podsjeća na sitnice tijekom provođenja odluke – možete čak pokušati pronaći i nekakvu forum grupu na internetu. 


Započnite rukom pisani ili računalni dnevnik, da možete pratiti napredak – koliko ste kilograma izgubili, koliko ste novca uštedjeli i sl.


Dajte si vremena i nagradite se 

Za većinu odluka potrebno je vrijeme da bi se ispunile, i zadržale efekt. Dopustite si odmor, i odgovarajuću količinu vremena koja vam je potrebna da biste ostvarili što želite – ili ćete postati iscrpljeni i prije samog početka. Postavite mini-ciljeve, i radite na ispunjavanju odluke dio po dio. Nagradite se tijekom tog vremena, bez obzira koliko su sitni vaši uspjesi.


Ne čekajte savršen trenutak za početak

Ne postoji bolji trenutak za početak od ovoga sada. Ako čekate savršeni trenutak, nikada nećete započeti. Odlučite što vam je potrebno za početak, i jednostavno započnite. Prije nego i budete svjesni, slavit ćete zbog svih svojih postignuća!