Otkrivamo vam gdje popiti pivo u Pragu

getty images

Prag je peti najposjećeniji grad u Europi, nakon Londona, Pariza, Istanbula i Rima.

Glavni grad Češke ima dugu i bogatu povijest koja uključuje Kraljevinu Bohemiju, Habsburšku Monarhiju i Austro-Ugarsku kada je Prag igrao vrlo važnu ulogu. Povijesni centar Praga je uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske baštine. Prag je također idealna destinacija za zaljubljenike u umjetnost. Grad je dom mnogim galerijama, muzejima, teatrima i povijesnim izložbama, kao i najstarijem sveučilištu u središnjoj Europi, Karlovo sveučilište. Da li ste znali da je Češka Republika prva zemlja na svijetu po količini popijenog piva po glavi stanovnika godišnje? Svaki Čeh u prosjeku  popije 160 litara piva godišnje.

 

U nastavku vam donosimo mjesta u Pragu koja će vas oduševiti svojom ponudom piva. 


U Pinkasů


Nipošto nije najjeftinija, ali svakako i običnom Pražaninu dostupna legendarna pivnica U Pinkasů, koja se nalazi na Jungmannovom trgu. Pivnica ima dugu tradiciju - još 1843. godine dovezli su krojaču Jakubu Pinkasu dva vjedra plzenjskog piva. Ponudio je njime sugrađane i fijakeriste koji su baš na Jungmannovom trgu imali postaju, te je ubrzo napustio krojački zanat i otvorio pivnicu. Gostionica je više puta mijenjala ime, ali neprekidno radi na istom mjestu. Vjerujemo da vas njihova ponuda neće ostaviti ravnodušnim.

Kod zlatnog tigra


Pivnica Kod zlatnog tigra (U Zlatého tygra) u Husovoj ulici zauvijek će ostati vezana uz ime pisca Bohumila Hrabala. Pivnica s neponovljivom atmosferom datira još od 1816. godine. Nakon Drugog svjetskog rata tu su zalazili na primjer i Jan Werich, Zdeněk Štěpánek ili Bohuš Záhorský. Za Hrabala, pisca čije su knjige prevedene na 29 jezika, bila je ta pivnica i stvaralačka radionica.
Kod crnog vola


Pivo, hrana i usluga u pivnici Kod crnog vola (U Černého vola) na Loretanskom trgu neće vas ostaviti ravnodušnim. Na ovom mjestu pivo se toči još od 1726. godine, a oko 1905. godine pivnicu je vodio glasoviti gospodin Brinda, koji je nudio Smichovsko pivo, plzenjski Prazdroj i biljar.