Film "Strašna majka" najbolji film na 23.SFF

SNL

U okviru 23. izdanja Sarajevo Film Festivala, dodijeljene su nagrade "Srce Sarajeva" na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo. Najboljim filmom 23. SFF-a proglašen je film "Strašna majka", gruzijske rediteljice Ane Urushadze.

Reditelju Emanuelu Parvuu uručeno je "Srce Sarajeva" za film "Mede ili ne tako sjajna strana stvari". 

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "Grad sunca" reditelja Ratija Onelija. U sekciji dokumentarni program specijalnu nagradu žirija dobio je film "Home" režisera Zdenka Jurilja. Studentski film koji je osvojio žiri i publiku na ovogodišnjem SFF-u je "Čistoća", bh. reditelja Nevena Samardžića. Inače, nagrada za najbolji studentski film se ove godine dodjeljuje prvi put. Za najbolji kratki film proglašen je "Plavetnilo", rediteljke Antonete Alamat Kusijanović. U ponoć će biti objavljeno i koji je film osvojio Nagradu publike. 

Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma ove godine bio je meksički reditelj, scenarista i producent Michel Franco. U žiriju su još bili Mark Adams, umjetnički direktor Edinburgh International Film Festivala iz Velike Britanije, Goran Bogdan, glumac iz BiH, Fatma Al Remaihi, direktorica Doha Film Instituta iz Katara i Melisa Sozen, glumica iz Turske. Žiri koji je ocijenio najbolji dokumentarni film čine Claas Danielsen, generalni direktor filmskog fonda Mitteldeutsche Medienförderung gmbh (MDM) iz Njemačke, Gitte Hansen, zamjenica direktora First Hand Films iz Švicarske i Želimir Žilnik, reditelj iz Srbije. 

Svoj glas za najbolji kratki film dali su Igor Drljača, reditelj i scenarista, srbijanska rediteljica Milica Tomović i Florian Weghorn, program menadžer Berlinale Talents iz Njemačke. Članovi žirija koji su ocijenili najbolji studentski film su Boaz Frankel, reditelj i montažer iz Izraela, Guillaume De Seille, producent iz Francuske te Teona Strugar Mitevska, rediteljica iz Makedonije. Ceremoniji dodjele glavnih festivalskih nagrada u Narodnom pozorištu prethodila je ceremonija na crvenom tepihu na kojem su se našle brojne filmske zvijezde iz BiH, regije i svijeta. U sklopu 18 programa 23. SFF-a publika je prethodnih sedam dana imala priliku pogledati 235 filmova, od čega 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova. Za nagrade u svim regionalnim selekcijama SFF-a ove godine se takmičilo 46 filmova.