Četiri savjeta za lijepe i zdrave zube

getty images

Svako od nas teži da ima bolje zdravlje u svakom aspektu života.

Međutim, mnogi naše zdravlje poistovećuju upravo sa našim zubima. Zubi su zapravo druga stvar nakon očiju koju ljudi primećuju, tako da ukoliko imate divne, čiste i bijele zube oni vam mogu pomoći u svakom aspektu života.


Budimo iskreni: sa divnim, bijelim osmijehom, zaista možete poboljšati svoje samopouzdanje. Što je još važnije, problemi sa oralnim zdravljem, kao što su karijes, upala desni i bolni zubi uopšte nisu zabavni. U nastavku naučite kako da održavate zdravlje zuba, tako da vaš stomatolog neće imati puno posla na redovnom pregledu.Odaberite dobru pastu za zube


Kada kažemo odaberite dobru pastu za zube, to znači da pronađete pastu za zube koja sadrži što je moguće manje kemikalija i visoku pH vrednost (manje kisele). Treba da sadrži što manje glicerina, fenola i vještačkih boja. Takođe, pasta mora da sadrži i fluoride određene koncentracije.


Redovno mijenjajte četkicu za zube


Kada ste posljednji put kupili novu četkicu? Klasičnu četkicu za zube sa najlonskim dlačicama treba zamijeniti novom svakih dva do tri meseca, a četkice sa električnom glavom na 4-6 meseci. Također je važno da četkica za zube uvijek bude potpuno osušena pre nego što je stavite u plastičnu posudu. Obavezno izbjegavajte da je držite u zatvorenoj posudi ili sa četkicama drugih ukućana.


Izbijelite zube na prirodan način


Čišćenje zuba mješavinom zdrobljenih jagoda i malo sode pomaže u uklanjanju mrlja i osvježavanju. To se može učiniti sigurno jednom do dva puta mjesečno. Također, pomaže ispiranje usta vodenim rastvorom koji sadrži vodonik-peroksid.


Zaštite zube od mrlja od kafe


Pranje usne šupljine vodom odmah nakon ispijanja kafe pomaže da se neutrališe pH. Malo mlijeka u kafi takođe može pomoći u promijeni boje vaših zuba. Pridržavajte se više biljne ishrane i pijte dosta negazirane vode. Također, izbjegavajte hranu sa puno šećera, nezdrave grickalice, gazirane sokove i brzu hranu.