Maysia se vratila

Ukucate li danas njeno ime u tražilicu dobit ćete video zapis njenog prvog singla

Magistrilala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i završila je muzičku školu na odsjeku za solo pjevanje. Maja Nurkić, na sceni poznatija kao MAYSIA, vratila se na scenu nakon kraće pauze. Maysia je više od deset godina aktivna na domaćoj hip hop sceni. A njene dvije ljubavi su muzika i arhitektura.


Možeš li nam reći nešto o svojoj pjesmi „Don't Need a Thinker“. Odakle inspiracija?


Pjesma DNT je nastala davne 2012. godine. Napisala sam ju u momentima kada sam osjećala da gubim svoju slobodu i da moja riječ više ne vrijedi. Do januara 2017. godine bila je u obliku dema, snimak mene dok sviram klavir i pjevam, snimljen telefonom i kostur postavljen u studiju 2013. Četiri godine nakon, napokon, došao je momenat kada sam sa svojim producentom Borislavom Domazetom ušla u studio i počela pričati svoju priču, slobodno, ponosno. Pjesma je završena u maju 2017. Aranžman su radili Borislav Domazet i Marko Dragić Pablo, mix i master Saša Dinić. Vokale smo snimali kod našeg velikog prijatelja, divnog Marina Meštrovića.


Logičan slijed bio je video. Ekipa sjajnih momaka NEW ERA iz Zenice stoje iza ovog meni veoma važnog i dragog djela. Eldin Hasanagić je popratio sve svojom foto kamerom. Mnogo ljudi pomoglo je u izradi projekta. Hvala Maji i Renati za makeup, Nejri, Mahiru i Vedi za hairstyle, Sanji i Emini koje su nam ustupile svoju predivnu ergelu „Djeca vjetra“, mom dragom prijatelju Harisu, mojim prijateljima iz Crossfit Sarajevo. Amila, moj PA, mogu ju slobodno ovako nazvati, moja srodna duša, ništa nije prepuštala slučaju i bez nje mnogo toga ne bi bilo moguće. Kada možemo očekivati nove pjesme, pa i album?


Ubrzo ću izbaciti dvije nove pjesme i  dva videa, s istom ekipom. Album, pjesme sam napisala, sada nam treba još mnogo strpljenja, znanja, rada da sve pretvorimo u audio i video zapise.


Zašto si se baš odlučila za stranu scenu, a ne domaću?


Iskreno, više uopšte ne razmišljam o tome ko će slušati moju muziku, hoće li ju slušati, stvaramo za nas, ako nas drugi prihvate to će naravno biti nagrada i priznanje za naš rad, ako ne, mi ćemo svakako biti sretni i ispunjeni jer znamo šta sve stoji iza naših projekata. Koje su tvoje novogodišnje odluke i da li uključuju muziku ili arhitekturu?


Odluke donosim svaki dan, i ovakve i onakve. Ne planiram, jer, pokazalo se da nije dobro, tako da, mnogo radim, šta će to sve donijeti, ko zna. Znam samo da se, kako kažu, rad isplati. Muzika i arhitektura su dio mene i uvijek će biti.


Znamo da ti je arhitektura primarni posao. Kako se poklapaju tvoje karijere?

 

Ja bih rekla da uživam u kreiranju i da to radim najbolje što znam. To je moj način da se izrazim, jer samo riječima ne mogu koliko kroz muziku i arhitekturu mogu. Recimo da imam veću slobodu izražavanja. Također, to je prostor u kojem kreiram neki svijet u koji pobjegnem da bi se usrećila, zaštitila, učila i išla naprijed.