Kako bolje i kvalitetnije upravljati vlastitim vremenom?

Za čitanje ovog članka u prosjeku će vam trebati maksimalno 5 minuta. To je 5 minuta vašeg života koje, ne brinite, nećete potrošiti na glupost, zato jer ćemo vam objasniti kako učinkovito upravljati vremenom.

Ono što postižete tijekom 24-satnog razdoblja ovisi o vašoj motivaciji, vašoj energiji, vašim vještinama, sposobnostima kao i ostalim resursima. Budući da uvijek postoje zahtjevi za vašim vremenom, korisno je razmišljati o tome što ćete s njim učiniti te razmotriti neke strategije za učinkovitije upravljanje vremenom.


Upravljanje vremenom nije način na koji ćete raditi sve teže i dulje, već sredstvo koje vam pomaže da radite pametnije kako biste lakše i brže izvršili svoj posao. Upravljati vremenom znači: biti učinkovitiji na poslu i privatno, postizati veći osobni i poslovni uspjeh, a samim time ćete se osjećati zdravije, energičnije uz bolje i pozitivnije raspoloženje.


Za uspješno upravljanje vremenom potrebno je postaviti ciljeve. Njih možemo podijeliti metodom “SMART” – Specific (određenost: tko, što, kako, gdje), Measurable (mjerljivost: koliko čega i gdje), Attainable (dostižan, dostižnost: kako plan može biti ostvaren i može li uopće), Relevant (smislen: je li plan vrijedan truda), Time-bound (vezan za rok: jasno postavljanje roka). Za ovo možete iskoristiti svoje notese i aplikacijice za bilježenje.Loše upravljanje vremenom blokira maksimalno iskorištavanje vašeg poslovnog i privatnog potencijala.


Planirajte, raspoređujte rokove, kontrolirajte rezultate i radni dan a ne da oni kontroliraju vas, utvrdite vaše “kradljivce vremena”, grupirajte zadatke, ne odgađajte i završite započeto. Važne poslove obavljajte rano ujutro, jer vam energija i koncentracija opadaju kako se bliži kraj dana. Eliminirajte stresore: ograničite vlastito vrijeme, ili ga uopće ne poklanjajte ljudima koji vas unazaduju i uzrujavaju. Kao i u šahu, razmišljajte jedan korak unaprijed – pripremite si danas ono što ćete raditi sutra. Pobrinite se za urednost, jer urednost omogućuje preglednost, a preglednost je krucijalno za upravljanje vremenom.


Na kraju, odvojite i vrijeme za sebe, jer vi ste sebi glavni radni alat.