Ovo je godina rozea

getty images

Raznovrstan, nepretencioznog okusa i rodno neutralan, roze je, prema mišljenju najboljih svjetskih somelijera, konačno dobio svojih pet minuta.

Ako do sada niste rekli sudbonosno “da” rozeu, krajnje je vrijeme. Roze se izdigao iz anonimnosti i zauzeo svoje mjesto na ekskluzivnim prijemima, u artiklima šik magazine i u podrumima najprestižnijih celebrity vinara. Toliko je popularan, da ga vinarije ne mogu napraviti dovoljno, te s vremena na vrijeme zavlada prava nestašica rozea. 


Vinarije Provanse, oblasti u jugoistočnoj Francuskoj, stavile su roze na radar prije svega odličnim marketingom i vrhunski dizajniranom ambalažom, ali i suhim, svježim i elegantnim okusom. Ističu se Domaines Ott i Chateau d’Esclans’ Whispering Angel, koji su prešli daleki put od pojedinih vinoteka Azurne obale do najboljih restorana i barova svijeta. Vrhunski somelijer Piotr Pietras iz restorana “Hide” zaklinje se u roze Garrus iz d’Esclansa. Pietras uspjeh rozea pripisuje njegovoj kompatibilnosti s raznim vrstama hrane. “Može ići dobro uz sve vrste ribe i crvenog mesa” kaže ovaj somelijer. 


Osim uz hranu, roze dobro pristaje i poznatim ličnostima. Zajedničko vlasništvo u vinariji Château Miraval, nadživjelo je najpoznatiji brak XXI. stoljeća, onaj između Angeline Jolie u Brad Pitta. Reper Rick Ross je vlasnik vinarije Luc Belaire, poznate po svojim rozeima. 


Roze od ostalih vina razlikuje činjenica da ono o sebi nema pretjerano ozbiljno mišljenje


Ipak, roze nije novina. Nekada su crvena vina bila jako slična rozeu. Međutim današnje tehnike u vinogradarstvu I proizvodnji vina omogućile su maksimalnu ekstrakciju crvene boje iz grožđa, pa je distinkcija između ovih vina danas uočljivija. Proizvođači šampanjca su još u sedamnaestom stoljeću napravili revoluciju, populariziravši svijetli oeil de perdrix. S druge strane, prvi proizvođač rozea bilo je Ruinart. Oficijelna prodaja je počela 1764. godine. Šampanjac je I danas jedina vrsta rozea koja se dobiva miješanjem crvenog I bijelog vina. Ove godine vinarija Veuve Cliquot obilježava 200 godina svog rozea, prvog dobivenog gore navedenom metodom. 


Roze šampanjac ide jednako dobro uz hranu, a zbog bogatstva ukusa lagano postaje mezimče mnogih vrhunskih kuhara. Potencijal uparivanja jela s rozim pjenušastim vinom danas je u potpunosti prepoznat. “Roze šampanjac često ima veći intenzitet i voćnu aromu od bijelog vina, pri tome zadržavajući senzacionalnu svježinu” Pietras. “Probajte ga u kombinaciji s tunom ili laganijim jelima od telećeg mesa” on dodaje. 


Osim očigledne kvalitete i tradicije, roze na svojoj strani ima i činjenicu da “ono o sebi nema pretjerano ozbiljno mišljenje”. Roze se, naime bez previse pompe i fancy pridjeva uvlači pod kožu svojim ukusom i pitkošću. Došlo je vrijeme da se ova vrsta vina zasluženo izdigne do visina svojih “rođaka”. Roze postaje dijelom pop kulture uz pomoć događaja kao što je Genuwine. 


Također, roze uspijeva da prevaziđe rodna ograničenja, jer je vrijeme je kada niko ne sudi o vama prema tome šta pijete. Zbog toga je sve popularniji I brend rozea po imenu ‘Brosé’. 

Roze definitivno više nije piće isključivo namijenjeno ženama.  


Koliko je rumen vaš “Brosé’?


Od blijedih imitacija do jarko ružičastog savršenstva, koja ja vaša nijansa? 


Roze se obično pravi tako što se sok crvenog vina neko vrijeme ostavi s grožđanim opnama, kako bi one izvukle jedan dio njegove jake boje. Roze šampanjac je izuzetak. On se pravi miješanjem sokova crvenog i bijelog grožđa, prije same fermentacije.


Nijanse rozea:Koža crvenog luka - Vjerovatno se radi o pinot grigio, koji je suh i nenametljiv. Suptilan je i vrlo elegantan. Preporučujemo Ramato iz gradića Specogna u sjevernoj Italiji. 


Svijetlo ružičasta - Najpopularnija vrsta rozea. Lijepog izgleda i ukusa, još ljepša u kombinaciji s hranom. Vjerovatno se radi o jedrom, suhom evropskom rozeu. Ako želite okusiti pravu draž Provanse, pijte Mirabeau.


Jarko ružičasta - Velika vjerovatnoća je da se radi o jedrom, suhom rozeu kultnog italijanskog Sangiovesea. Moguće je da se radi i o pikantnom Čileanskom syrahu. Budite oprezni u odabiru, jer ukus ovog rozea nije za svakoga. Siguran izbor bio bi Rioja Rosado španjolskog proizvođača Muga. 


Tamno ružičasta - Nijansa je gotovo crvena. Ova vrsta rozea je vrijedna ozbiljnog razmatranja. Definitivno se radi o vinu koje odlično ide uz obrok. Preporučujemo da ga pijete uz obrok kojim dominira crveno meso. 


Koktel s roze šampanjcem Sastojci:

  • Dvije kapi gorke Angosture na kocki šećera
  • Nekoliko kapljica likera Chambord 
  • Jedna supena kašika konjaka od višnje 
  • 90 ml roze šampanjca


Postupak pripreme: Kanite Angosturu na kocku šećera, koju ćete staviti na dno čaše. Preko sipajte liker, pa konjak i na kraju svemu dodajte roze šampanjac.