"Kralj mode" Karl Lagerfeld preminuo u 85. godini života

Nakon više od tri desetljeća koja je proveo kao lice francuske dizajnerske kuće Chanel Karl Lagerfeld je umro nakon što je nekoliko sedmica bio bolestan.

Modni dizajner je sinoć odvezen je u bolnicu, dok je umro jutros nakon dužeg razdolja bolesti.


Od 1983. godine Karl je vodio modnu kuću Chanel. Godišnje je proizvodio po čak osam kolekcija na radost mnogih modnih urednika, obožavatelja i kolekcionara.

MODNA IKONALagerfeld je rođen u bogatoj njemačkoj porodici u Hamburgu 10. septembra 1933. godine, preselivši se u Pariz 1953. godine kako bi slijedio svoj san o modnoj karijeri. U kasnijem životu tvrdio je da se kao dijete zaljubio uu modnu industriju kada ga je njegova mama odvela na Dior show 1949. godine. 


Njegova majka, Elizabeth, je bila prodavačica donjeg rublja, dok je njegov otac, Otto, bio poduzetnik. Oboje su ga poticali da nastavi s ljubavlju prema odjeći.

Angažiran je kao osobni asistent legendarnog francuskog modnog dizajnera Pierra Balmaina još u ranim dvadesetim godinama, a zatim je izradio svoju prvu kolekciju visoke mode krajem 50-ih godina. Šezdesetih su međunarodne zvijezde, poput engleske glumice Elizabeth Taylor, počele nositi njegove kreacije. 


Brzo je napravio ime za sebe, ali svoj najveći korak u karijeri je napravio 1983. godine kada je postao kreativni direktor u Chanelu. On je zaslužan za modernizovanje ovog brenda i približavanje ga mlađoj publici nizom uzbudljivih novih boja, modnificiranih rezova i drugih tkanina. Nikada se nije bojao inovirati, pa čak i šokirati.


Tijekom godina, Lagerfeldov vlasititi potpis je posao ikoničan – crno odijelo s bijelom kosom dignutom u rep, rukavice bez prstiju i tamne naočale. 

1993. godine je naveo glavnu urednicu Voguea Annu Wintour da izađe sa njegovog showa na Milanskom tjednu mode kada je koristio striptizete za promociju svoje nove linije Fendi.


Smatralo se da je dizajner radio sve do svoje smrti, da je čak režirao i prenosio upute svom timu o Fendi kolekciji za jesen/zimu 2019. godine koja bi se u četvrtak trebala prikazivati na Milanskom tjednu mode.

MODNI SVIJET SE PRISJEĆA OVOG VELIKANA