Uz Nike patike imat ćete osjećaj da hodate po mjesecu

SNL

Sezona trčanja i priprema za polumaratone i trke je počela. Najvažniji dio trkačke opreme su svakako patike i vječno je pitanje kako i koji model izabrati. Veliki je izazov u moru patika prepoznati koje su baš za trčanje. Prvi savjet kako pronaći one idelane jeste da istražite da li je model koji ste izabrali pravi za trku. Mi preporučujemo one najbolje!

Nike running modeli su prepoznatljivi po posjedovanju tehnologija, koje omogućavaju trkaču sve pogodnosti na stazi, a zbog svojih karakteristika Nike modeli su najpopularniji modeli kod trkača. Međutim, osim ovih osnovnih tehnologija, jedna od najvećih inovacija ove sezone na polju running kategorije je: React tehnologija. 


Nike React tehnologija je prva višekategorijska (osim u kategoriji runninga, primjenjuje se i u drugim kategorijama) inovacija za amortizovanje od kada je Lunarlon pjena predstavljena 2008. godine. Mnogo godina prije toga, inženjeri su se pitali kako bi mogli da podražavaju mekan, lak i odzivan osjećaj „hodanja po mjesecu", što je konačno dovelo do tehnologije Lunarlon. 


Nakon 2008. godine inženjeri su postavili pitanje kako bi mogli ne samo da hodaju po mjesecu, već i da odu dalje od toga – da naprave nešto što je trajnije i odzivnije nego ikada ranije. Bilo je potrebno više od tri godine eksperimenata, dizajniranja i testiranja da bi konačno nastala tehnologija Nike React.
PATIKE: Nike Epic React Flyknit 2 

PANTALONE: Nike Swift 


Da biste razumjeli kako React amortizovanje radi i po čemu se razlikuje od prethodnika, zamislite proces pečenja kolača.


Većina sistema amortizovanja patika se pravi od pjene. Pjena se pravi od različitih sastojaka – koji se miješaju, a zatim uvode u sistem zagrijavanja i oblikovanja da bi nastao konačni proizvod. Da bi se dobio finalni proizvod bilo je potrebno tri godine i preko 400 pokušaja, bezbrojne prepreka na putu, ali su istraživači konačno došli do prave kombinacije sastojaka za TPE i EVA pjenu za sistem Nike React.PATIKE: Nike Epic React Flyknit 2

ŠORC: Nike Wild Run 


React amortizovanje je ekskluzivni Nike proizvod – njegov jedinstveni recept za pjenu i proces pripremanja pružaju idealnu odzivnost, trajanje i osećaj mekoće i lakoće.


React sistem koristi jedinstveni proces zagrijavanja i oblikovanja koji se naziva IPF, odnosno Injected Preforming (ubrizgano predoblikovanje), koje zagrijava kombinaciju sastojaka pjene (zamislite da je to tjesto) i ubrizgava ga u osnovni kalup u obliku stopala. Zatim se unaprijed oblikovano „tijesto" ponovo zagrijava i kompresuje u specijalno oblikovanom kalupu (slično kalupu za mafine) da bi se dobilo React amortizovanje.PATIKE: Nike Epic React Flyknit 2

PANTALONE: Nike Power 


Da bi zadovoljila istraživače, Nike React tehnologija je morala da bude odzivnija i trajnija od starih sistema amortizovanja. Da bi dokazali ovo, istraživači su se okrenuli klasičnom testu ispuštanja lopte i ispuštali su lopte sa iste visine na različite pjene da bi vidjeli koliko visoko će lopta odskočiti. Nike React tehnologija je odbacila loptu mnogo više od ostalih.PATIKE: Nike Epic React Flyknit 2

PANTALONE: Nike Tech


Svi modeli su dostupni u NIke Shopu u Sarajevu koji se nalazi na adresi Vrbanja 1 (SCC, 2. sprat)