Priroda priprema muškarce da budu privrženi očevi

getty images

Nove generacije muškaraca redefiniraju očinstvo i muževnost. Kad postanu očevi, dio njih trudi se reorganizirati posao tako da mogu više biti kod kuće i preuzimati dio brige o djeci.

Iako se na majke i dalje najčešće gleda kao na skrbiteljice obitelji, mnogi mladi očevi danas odlučuju kako mjesto muškarca također može biti u domu – dio vremena ili sve vrijeme. Sve je više očeva koji žele i ravnopravno dijele skrb o djeci sa svojim partnericama.


No, je li briga očeva prirodna?


Mnogi muškarci i žene se pitaju je li ovakva briga očeva uistinu prirodna. Prema popularnom mišljenju, muškarci, navodno, pod utjecajem hormona (prvenstveno testosterona) imaju poriv natjecati se za status, tražiti seks ili čak biti nasilni – uvjeti koji se ne mogu baš primijeniti na odgoj djece.


Ipak, da bi se od muškarca napravilo oca treba puno više od testosterona. Istraživanja pokazuju kako hormonalne promjene u oba spola pomažu oblikovati muškarce u privržene očeve. Dva kanadska istraživanja s početka ovog stoljeća pokazuju kako na muževnost utječu mnoge stvari, ne samo testosteron. 


Iako je testosteron bitan čimbenik koji potiče muškarce da imaju djecu, potrebno je mnoštvo drugih hormona kako bi se muškarce pretvorilo u očeve. Među najuspješnijim očevima vidljivo je kako razina testosterona pada ubrzo nakon rođenja djeteta. Ako muškost uključuje očinstvo, što je slučaj kod većine muškaraca, onda teško da je testosteron ultimativna mjera muževnosti.


Istraživanje pokazuje kako muškarci prolaze kroz značajne hormonalne promjene uz njihove trudne partnerice, što je vrlo vjerojatno potaknuto upravo trudnoćom partnerica. Neki muškarci mogu iskusiti simptome slične trudnoći, poput mučnine ili dobivanja na težini. Sve se čini vjerojatnije kako priroda priprema muškarce da budu privrženi očevi na sličan način na koji priprema žene da budu privržene majke.


Ova istraživanja imaju mogućnost iz temelja promijeniti naše razumijevanje obitelji, očinstva i same muževnosti. Biti privržen roditelji nije samo važno, nego je i prirodno za muškarce. Postoje dokazi kako su muškarci biološki uključeni u živote svoje djece od samog početka.