Green Book – film koji vrijedi pogledati

Vjerujemo da ste već pogledali većinu filmova koji su dobili Oscara za najbolju pjesmu, ili za najbolje vizualne efekte. Jedan od filmova koji možda i niste pregledali jeste onaj koji je osvojio nagradu za najbolji film – Green Book.

Green Book je američka biografska drama, redatelja Petera Farrellyja. Radnja je smještena u 1962. godini u New Yorku. Priča je bazirana prema istinitoj priči afričko-američkog klasičnog i jazz muzičara Don Shirleya (Mahershala Ali) i italijansko-američkog izbacivača Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) koji je radio kao Donov vozač i tjelohranitelj.


Kada Shirley krene na osmosedmičnu turneju po jugu Sjedinjenih Američkih  Država, Tonyjev posao nije da ga samo vozi, nego i da se brine o njegovoj sigurnosti s obzirom na činjenicu da idu u veoma rasistički dio države. Rasizam je toliko zastupljen da u pojednim mjestima Afroamerikance ne smiju biti viđeni na ulicama nakon zalaska sunca.

Zelena knjiga ne samo da je film koji će ispuniti vaše srce, nego i pokazati kako je zaista bilo biti Afroamerikanac u tom dobu. Film je dobio ime po knjizi, ili vodiču za Afroamerikance, koja je sadržavala sve neophodne informacije o  lokacijama koje bi trebalo da izbjegavaju i koje smiju posjetiti.


Iako je tema veoma ozbiljna i stvarna, film je ispunjen sjajnim humorom koji vas tjera da se iskreno nasmijete s obzirom na realnost scena. 


Možda nije najbolji film koji ćete ikada pogledati, ali je definitivno vrijedan vašeg vremena. Izdvojite dva sata da uživate u ovoj drami sa dozom komedije. Film počinje sa projekcijom 28. februara u kinu Cinema City Sarajevo.