Trening s promjenom gravitacionih uslova – vibracijski trening

Razvoj savremene trenažne tehnologije rezultirao je povećanjem broja različitih metoda treninga namijenjenih unaprjeđenju kondicijske pripremljenosti sportista ali i rekreativaca. Jedna od tih metoda je i vibracijski trening.

Princip na kojem vibracijska platforma radi leži u II Newton-ovom zakonu. Mnoge vrste treninga s ciljem postizanja bolje kondicijske pripremljenosti koriste povećanje težine vanjskog opterećenja što je vidljivo u metodama s utezima i spravama, dok vibracijska platforma koristi drugu stranu jednadžbe, primjenjujući ubrzanje na tijelo, dok masa odnosno težina tijela ostaje jednaka. Vibracijska platforma predstavlja revolucionarnu tehnologiju jer je moguće optimalno opteretiti lokomotorni aparat vježbača, minimizirajući opterećenje na zglobovima, tetivama i ligamentima. Zapravo, nastali pozitivni učinci koji su rezultat vibracijskog treninga, poštuju iste biološke i fiziološke zakone tijela poput bilo koje druge forme treninga, jedina razlika je tek u prirodi stimulacije mišića, a ne u načinu reakcije ljudskog tijela. 
Ljudsko tijelo izloženo kontroliranim i harmoničnim vibracijama odgovara refleksnom kontrakcijom mišića – tonic vibration reflex. Trening vibracije cijelog tijela provodi se upotrebom vibracijske platforme na kojoj se održavaju različiti statički položaji ili dinamičke vježbe koje se uobičajeno mogu izvoditi i na patosu. Vibracije koje proizvode motori ispod platforme se prenose na osobu koja se nalazi na uređaju, a intenzitet vježbanja se definira kroz parametre frekvencije, amplitude, smjera vibracija, kao i kompleksnosti vježbe koja se izvodi na platformi. Vibracijski trening na platformi izbacuje iz ravnoteže tijelo vježbača, potičući ga da na svaku vibraciju odgovori refleksnom kontrakcijom mišića. 
Ako nemate vremena za dugotrajne treninge da bi doveli svoje tijelo u formu, vibracioni trening je idealno rješenje za vas! Za samo 20 minuta treninga možete postići jednake rezultate kao za sat vremena u fitnes centru.  Treninzi na vibracionoj platformi se provode uz obavezan nadzor trenera, a ovaj oblik vježbanja možete probati u LM fitnes centru
Pozitivni efekti vibracijskog treninga:

•             bolja nervna/živčana pobuđenost mišića

•             bolja prokrvljenost mišića

•             bolji hormonalni odgovor

•             smanjenje celulita

•             jačanje kostiju, prevencija osteoporoze

•             povećanje snage

•             povećanje mišićne mase

•             dobar oporavak nakon treninga

•             opterećenje na zglobove, ligamente i tetive je minimalno