Koraci za savršeno brijanje

getty images

Brijanje je noćna mora - crveno lice i natečena koža bolna na pokret sugeriraju da ste se upravo sreli s Freddyjem Krugerom, a ne s vodom i britvom. Kako se to ne bi više nikada dogodilo, donosimo vam nekoliko savjeta za dobro i kvalitetno brijanje.

Uredno obrijano lice čini vas urednim – zbog toga se brijete prije bitnih događaja, poput razgovora za posao ili vjenčanja. Još jedan razlog za brijanje? Partnerica se neće žaliti na izgrebanost nakon dugog ljubljenja. Ali ništa ne smanjuje privlačnost svježe obrijanog lica više od porezotina ili zaostalih dlaka na pojedinim djelovima lica.


Brijte se uvijek ujutro, odmah nakon buđenja i prije doručka. Tada je lice čisto i slabo prokrvljeno, što znači da je mogućnost da se porežete znatno manja.


Lice dobro namočite toplom vodom. Ako ste se ikada brijali u brijačnici, onda znate koliko vam dugo profesionalni brijači zagrijavaju kožu lica toplim peškirom jer to omekšava dlake. Vikendom probajte i to, smočite peškir u toplu vodu i stavite ga nekoliko minuta na lice. Ako se brijete tijekom dana/večeri, svakako dobro operite lice gelom za pranje da biste uklonili prljavštinu.


Uvijek (!) koristite oštre britvice. Mislimo da nema potrebe da vam više objašnjavamo zašto.


Ne štedite na količini kreme, pjene, gela ili sapuna za brijanje. Izaberite što vam je draže, dobro utrljajte i pričekajte nekoliko trenutaka.


Lagano pritisnite britvicu uz kožu. Ako morate jako pritisnuti da bi rezala dlake, to znači da je tupa i odmah je zamijenite. Počnite brijanje od zulufa, dakle od vanjskog dijela lica prema obrazima, potom krenite na vrat, da biste bradu i gornju usnu obrijali na kraju. Na bradi su dlake najoštrije, a koža gornje usne je najosjetljiviji dio.


Brijte se u smjeru u kojem rastu dlake. Prođite rukom po licu da biste osjetili u kojem su smjeru dlake glatke – u tom smjeru povlačite žilet, na licu je to prema dolje. Bradu možete brijati i prema gore da biste lakše postigli glatkoću; kada se brijete ispod brade i po vratu, povlačite britvicu od grla prema čeljusti; gornju usnu brijte prema dolje povlačući je preko prednjih zuba.


Nakon svakog povlačenja britvicom, isperite je pod mlazom tople vode da biste uklonili obrijane dlake i lakše nastavili brijanje.


Isperite lice hladnom vodom da biste suzili pore i smanjili natečenost kože te provjerite donji dio čeljusti, dio oko ušiju i onaj mali komadić kože tik uz nosnice – na tim se mjestima najčešće griješi. Osušite lice ručnikom. Nanesite losion, kremu ili gel, i to je to. Klasični after shave pripada prošlosti jer samo isušuje. Savršeno ste obrijani, lijepi k'o slika i spremni za osvajanje dana i obavljanje svojih dužnosti.


Ovih koraci će vam garantirano pomoći da se riješite svih boljki koje brijanje ostavlja za sobom. Neka crvenilo, porezotine, zaostale dlake i muka od brijanja postanu odmah i sad stvar prošlosti.