Legendarni San Siro postaje prošlost

Getty Images

Talijanski nogometni velikani Milan i Inter planiraju izgraditi novi 600 milijuna eura vrijedan stadion.

Sagrađen davne 1926. godine, San Siro predstavlja bitan dio nogometne povijesti. Kultni stadion bio je poprištem nekih od najvećih nogometnih bitaka, ali bi uskoro i sam mogao u povijest. Izuzmu li se silni talijanski derbiji i europske utakmice Milana i Intera odigrane na ovom stadionu, San Siro je ugostio i finale Europskog kupa, te šest utakmica Mundijala 1990. godine.


Ipak, sada stižu spekulacije koje će potresti sve “nogometne romantike”. Naime, prema posljednjim glasinama, San Siro se neće renovirati, a njegovo rušenje je realna opcija. Talijanska La Repubblica tvrdi da su i Inter i Milan spremni graditi novi zajednički stadion koji bi trebao biti smješten samo par stotina metara od mjesta na kojem već skoro stotinu godina stoji San Siro.


Navodno je riječ o projeku vrijednom 600 milijuna eura za koji su Rossoneri itekako zagrijani i žele ga započeti, dok čelnici Intera još uvijek trebaju donijeti konačnu odluku. Prema pisanjima La Repubblice, predsjednik Milana Paolo Scaroni je taj koji “gura” ideju o novom futurističkom stadionu – projektu kojeg se već sad naziva najinovativnijim u Europi.


Ukoliko su spekulacije točne, novi stadion u Milanu bi trebao biti izgrađen po uzoru na futuristički Mercedes Benz stadion u Atlanti (SAD), zdanje na kojem se igrao i Super Bowl. Navodno je Gradsko vijeće Milana već dalo zeleno svjetlo za projekt, a ukoliko on zaista bude započet, stadion bi trebao biti završen do 2023. godine.