Posao u kancelariji šteti vašoj koži – evo i kako

SNL

Svaki tvoj korak, svaka tvoja navika i rutina, mjesta na kojima provodiš određeno vrijeme, utiču na tvoje raspoloženje, normalno funkcionisanje, ali utiču i na tvoj izgled, a posebno na izgled tvoje kože. Ona je podložna svim spoljašnjim faktorima i njihovim uticajima, pa u odnosu na njih, reaguje dobro ili loše. Mjesto koje umije prilično da je “ošteti”, jeste ono na kojem radiš, tvoja kancelarija i njeno okruženje utiču na to da tvoja koža bude dehidrirana, suha, a često i pod nekim manjim upalnim procesima. Bitno je da znaš šta joj to najviše smeta i kako da spriječiš dalje oštećenje. 


Problem: Bakterije


Problem nastaje već samim odlaskom na posao, odnosno, u trenucima pre nego stigneš do svoje kancelarije. Kako većina koristi gradski prevoz, taksi za dolazak do kancelarije, nezaobilazno je da se bakterije iz tog okruženja nađu na tvojim rukama, na tvojoj koži, garderobi, a onda one prelaze i na lice, te utiču na pojavu mitisera i bubuljica. 
Rješenje: Jedno od najbitnijih rješenja jeste da skoro svakog dana, posebno u toku ljeta, kožu lica, tretiraš nekim finim, neagresivnim skrabom, kako bi uradio piling i tako uklonio te bakterije, ali i to da iz kuće ne izlaziš bez bar manjeg sloja hidratantne kreme koja će sprečiti njihovo prodiranje dalje u pore. Problem: Klima uređaj


U ljetnjim danima je i paljenje klima uređaja nezaobilazno, ali to se ne razlikuje ni tokom zime, kada većina tako grije svoje radne prostorije. Vazduh iz klime, bio topao ili hladan, isušuje kožu u velikoj mjeri. 
Rješenje: Potrudite se da s vremena na vrijeme u toku dana provjetriš svoju kancelariju, a osim toga, kako bi spriječio isušivanje i pucanje kože, moraš da nanosiš svakog dana neku hidratantnu kremu koja će “nahraniti” kožu. Problem: Plavo svijetlo


Još uvijek nije u potpunosti naučno dokazano, ali se mnogi bave time, da svijetlost telefona i kompjutera utiče i na kožu, pored vida. Naravno, za vid su napravljene brojne zaštite, pa je oštećenje koje nastaje skoro sasvim zanemarljivo, dok se za kožu smatra da plava svijetla koja zrače dovode do hiperpigmentacije. 
Rješenje: Jedino rješenje koje se za sada vidi kao dobro, jeste korišćenje krema sa nižim zaštitnim faktorom za UV zrake, što svakako dobro dođe u ovim ljetnim danima. Problem: Dehidracija


Možda i najveći problem u svemu ovome jeste dehidracija organizma. Pronaći ćeš se vjerovatno u onoj priči da odjednom svi naručujete kafe, sokove, hranu, a uz sve to, ni ne padne ti na pamet da uzmeš nešto više vode i da je popiješ. Ako se tako ponavlja iz dana u dan, nesumnjivo je da će organizam dehidrirati, a to će se u velikoj mjeri odraziti i na tvoju kožu. 

Rješenje: Potrebno je da uz svu njegu, svakog dana piješ i vodu. Odličan trik jeste da staviš flašicu pored sebe i tako češ je sigurno piti u dovoljnim količinama. Problem: Vrućina


Iako su nam prozori potrebni zbog svjetlosti kako kod kuće, tako i na poslu, veoma je bitno da ne sjediš direktno do njega, jer će sunčevi zraci, posebno tokom ljeta, prelomjeni kroz staklo, učiniti da tvoja koža bude suha i čvrsta, neelastična. 
Rješenje: Rješenje su uvijek hidratantne kreme, ali i termalne vode u spreju koje će te sasvim osvježiti.