Osam fascinantnih priča o dizajneru Alexanderu McQueenu

Osam godina nakon njegove iznenadne smrti, Alexander McQueen još uvijek fascinira. Dizajner koji je obilježio svojim spekatkularnim i provokativnim paradama, sada je počastvovan s uzbudljivim dokumentarnim filmom.

Kratko nazvan 'McQueen' se osvrće na nevjerovatan uspon dizajnera, ali i na dijelove sijena koje su mu naglašavale život, pa i karijeru. Pozornost se stavlja na osam priča koje su stvorile mit o Alexanderu McQueenu.

Fasciniran je pticama..

Pričalo se da je Alexander McQueen bio aktivni član kluba mladih ptičara u srednjoj školi. S obzirom na tu činjenicu, nije bilo iznenađenje kad se sjetite njegovog showa pod nazivom The Birds za proljeće/ljeto 1995.  godine, ili izvanredne scenske postavke za kolekciju proljeće/ljeto 2008. godine koja je smulirala na ptičija krila korišteći LED svjetla.

... i ponorom

Ako je Alexander bio fasciniran pticama, također je bio i morskim dubinama. Prisjećamo se showa za proljeće/ljeto 2010. godine za koju je dizajner zamislio izvanredne haljine nadahnute manta ray morskim životinjama.

Izgradio je ikonski izgled Davida Bowieja

Poznat po svom sjajnom stilu, David Bowie revolucionirao je modu i muziku sve dok nije postao ikona. Krajem 90ih umjetnik je pozvao dizajnera da mu napravio dugu jaknu u Union Jack bojama za naslovnicu svog albuma Earthling. Model koje je David Bowie nosio tokom cijele turneje 1997. godine. 

Imao je poseban odnos s  Björkom

Odnos Alexandera McQUeena s muzičkom i umjetničkom scenom potvrđen je kada je napravio prvu svoju prvu kreaciju za islandsku pjevačicu Björk; kimono koji je također bio na naslovnici albuma Homogenic. Njihova suradnja se nastavila s mnogim drugim kreacijama.

Novinarka Isabella Blow je pokrenula svoju karijeru

1992. godine, britanska modna novinarka Isabella Blow otišla je u Central Saint Martins kako bi otkrila završne kreacije studenata. Tu je upoznala Alexandera, te nadahnuta njegovim osjećajem za stil kupuje cijelu kolekicju za 5,000 funti.

Prvi je dizajner koji je surađivao s MAC Cosmetics

Danas, MAC je napravio ime za sebe u modnoj industriji potpisivanjem nizom suradnji, uključujući Porenya Schoulerom ili Garethom Pughom. Ali Alexander McQueen je bio taj koji je započeo taj trend surandji.  U 2007. godini surađivao je u stvaranju snažnog asortimana sjenila i olovaka za oči, inspiriranim Elizabeth Taylor i njenom ulogom Kleopatre u kultnom istoimenom filmu iz 1963. godine.

Bio je veliki ljubitelj filma

Dokaz tome jesu njegove kolekcije izravno inspirirane kinematografskim remek-djelima. Neke od njegovih filmskih inspiracija bile su Taxi Driver (Robert De Niro), The Birds od Alfreda Hitchcocka, Shining od Stanleyja Kubricka, te mnoge druge.

On je višestruko nagrađivani dizajner

Kao konačni dokaz njegovog talenta, Alexander McQueen je u više navrata, tačnije četiri puta, dobio je titulu britanskog dizajnera godine od strane British Fashion Council-a. 2004. godine proglašen je dizajnerom godine za mušku modu, samo godinu dana nakon što je dobio nagradu za najboljeg međunarodnog dizajnera, te ga je kraljica Elizabeta II počastvovala za njegovo sudjelovanje u modnoj sceni.