Sve što niste znali o Danu sv. Patrika

Sveti Patrik je zaštitnik Irske, te se njegov dan slavi 17. marta. Veliki broj ljudi diljem svijeta učestvuje u proslavi ovog dana, a rijetki znaju ko je ustvario bio Sveti Patrik, koji su zapravo običaju u Irskoj za ovaj dan,...

Dan svetog Patika većinu asocira na zeleno pivo, viski, hranu, irsku muziku, i sve u svemu jedan odličan provod. Irci, ipak ovaj dan smatraju svetkovinom koju slave u crkvi. 1995. godine se ovaj praznik počeo korisiti u turstičku promociju Irske. Pored Irske, Sjedinjene Američke Države također masovno slave ovaj praznik, iako se svake godine sve više i više država odlučuje na masovne proslave.
Sveti Patrik je bio katolički svetavc, biskup i zaštitnik Irske. Rođen je oko 385. godine u Walesu, koji je tada bio pod rimskom vlašću. Njegovo pravo ime bilo je Magonus Sucatus Patricus. Sa 16 godina su ga ukrali irski gusari, te je u irsku stigao kao rob. Bitno je napomenti da nije bio religiozan, i nije vjerovao u Boga, međutim uz stada ovaca na pašnjacima je postao pobožan i počeo se moliti Bogu. Imao je veliku uglou u prebraćanju iraca na kršćanstvo, te je organizova i biskupije diljem Irske. 

Zelena boja

Kada vam neko spomene Irsku, prvo vam napamet padne zelena boja, zar ne? Iako kažu da je boja Irske i Svetog Patika bila plava, Irska se uvijek povezuje sa zelenom bojom. Razlog tome jeste što je zelena jedna od tri boje na njihovoj zastavi, djetelina koju je koristio Sveti Patrik je zelena, te zato što Irska dominira zelenom bojom u svojim pejzažima.

Djetelina

Svi znamo da djetalina sa četiri lista predstavlja sreću, ali kakve veze to ima sa Irskom i sv. Patrikom? Sveti Patrik je koristio djetelinu sa tri lista kao simbol Svetog Trojstva (tri osobe Boga oca, sina i Duha Svetoga). U tom slučaju četvrti list predstavlja Božiju milost, odnosno sreću jer su takve djeteline veoma rijetke. 

Vilenjak

Irski vilenjak ili leprechaun kako ga svi znamo, je bradati patuljak odjeven u zelenom s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su bili postolari koju su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić koji bi na kraju sakrili na kraju duge. Ako bi ga čovjek ikada pronašao, leprechaun bi mu morao ispuniti tri želje. 

Zmije

Legenda kaže da je sv. Patrik protjerao sve zmije iz Irske. Danas ih gotovo i nema, čak ni guštera i gmazova. Svi pokušaji da se nastane su gotovo nemogući. Ipak, znanstvenici smatraju da zmija nema jer se otok odvojio od kontineta tijekom ledenog doba, te da su tada nestale sve zmije i gmazovi sa ovog otoka. Također, smatra se da je protjerivanje zmija iz Irske slikovit prikaz protjerivanja poganstva i početak kršćanstva. 
Ako želite pravi duh Irske i Dana sv. Patrika, obavezno posjetite 4. Sarajevo Irish Festival.