Bomber jakne - komad koji ćemo nositi i ovog proljeća

Zbog kameleonskih sposobnosti, bomber janka može se uklopiti u svaki stil, bilo da je u pitanju casual, „street style“ ili elegantan stajling.

Bomber jakna ili jakna za letenje, potiče iz Prvog svjetskog rata. Potreba za njima se javila budući da većina zrakoplova tog vremena nije imala kokpite koji su bili zatvoreni. Zbog razlike u nadmorskoj visini i vratolomnih brzina, pilotima je u zraku bilo hladno. Vojni piloti imali su dovoljno razloga za brigu o tome da ih ledene temperature ne ometaju, pa im je trebalo nešto da ih grije tijekom leta. Kako bi riješili ovaj problem, Kraljevski leteći korpus u Belgiji i Francuskoj nosio je dugačke, teške kožne kapute do oko 1915. godine. U to vrijeme se smatralo da je koža najbolja opcija za niske temperature i teške uvjete.


Nedugo nakon toga, američka vojska je iznjedrila svoje rješenje i vlastitu verziju jakne za pilote. Nakon što je u rujnu 1917. američka vojska osnovala Odbor za zrakoplovnu odjeću, postalo je jasno da će pilotske jakne biti važan dio odore. Vojska je odlučila napraviti vlastite kožne jakne za let.


Godine 1932., američki vojni zrakoplov – A2 je objavio model bomber jakne koji vjerojatno najviše prepoznajemo. Te su jakne bile dizajnirane s visokim ovratnikom, s istaknutim manžetama i patentnim zatvaračima. Neki modeli su dodatno naglašeni krznom na ovratniku.


Bomber jakna je živi primjer bezvremenog dizajna koji će ostati netaknut tijekom bilo kojeg modnog razdoblja. Voljeli je ili ne, ona je ipak klasik prepoznatljiv u cijelom svijetu.


U nastavku smo izdvojili naše favorite, a vjerujemo da ćete među njima pronaći model kakav priželjkujete.