Vijetnam, zemlja bogate kulture i tradicije, ​kafe i dobrih ljudi! Želim ponovo tamo!

SNL, Maja Topčagić

Ako niste znali, pišemo o zemlji koja ima preko 90 miliona stanovnika. Nalazi se u Jugoistočnoj Aziji, na najistočnijem dijelu Indokineskog poluostrva. Zemlja koju ne možete zaboraviti i zemlja u kojoj ne znate šta vas čeka, dok je ne posjetite. Dobro jutro Vijetname, nedostaješ mi već! I da, u ovom članku jednostavno mora biti subjektivnog.

Biti budan u toku osamnaesto-satovnog leta, u nezaboravnom komforu Qatar Airwais kompanije je mnogima ne moguće. Iako prolazite kroz vremenske zone, ova aviokompanija će se pobrinuti da vam let prođe nezaboravno, barem onima koji ne mogu spavati u avionima. Prvo trebamo znati da ova zemlja graniči na sjeveru s Kinom, na zapadu s Laosom i na jugozapadu s Kambodžom. Sa preko 90 miliona stanovnika , Vijetnam je 13. zemlja po broju stanovnika, i osma je najmnogoljudnija zemlja u Aziji. Ime Vijetnam u prevodu znači „južni Vijet“ (što je sinonimno sa znatno starijim terminom Nam Vijet). Ono je prvi put zvanično prihvaćeno 1802. od strane imperatora Gia Longa, i ponovno je ušlo u upotrebu 1945. sa osnivanjem Demokratske Republike Vijetnama pod Ho Chi Minhom. Mi smo se zaputili u Dan Nang ( grad koji nikoga nije ostavio ravnodušnim ). Tamo smo dočekani na aerodromu sa ljubaznim osobljem turističke zajednice, da bi krenuli u Hue Cityu. Moram odmah na početku istaknuti da smo se sprijatelji sa ovim djevojkama koje su se zaista potrudile da vidimo sva zdanja tradicije, kulture ali i raskoši koju ovaj dio države pruža.Hue City Grad se prostire na rijeci Parfume, dok historijski podaci govore da je ovaj grad bio sjedište careve dinastije Nguyen, kao i to da je bio nacionalna prijestolnica od 1802 do 1945. Za one koji vole doživjeti historijske građevine, ovo je pravi raj. Okružena visokim zidovima unutar koje se nalazi Imperijalni grad sa brojnim hramovima, vrtovima, te Zabranjeni grad, ova tvrđava priča jednu dugu priču koju smo mogli gledati kroz kultne filmove. Posebnost ovog starog grada svjedoče i stari datumi koji počinju još od godine 1802.kada je Nguyễn Phúc Ánh (kasnije car Gia Long) uspio uspostaviti svoju kontrolu nad cijelim Vijetnamom, čime je Huế tada postao glavni grad. I ovaj grad je bio pod francuskom kolonijom, a ostao je sjedište carske palače do 1945. godine. Ono što je interesantno jeste to da je ulazak grad bio zabranjen ženama, dok je u Zabranjenom gradu bilo dozvoljeno samo carevoj porodici i njemu samom. Grad je pretrpio znatne štete tokom svog rata ali i dalje su ostale da svjedoče impozantne građevine. 
Posebnost ovog mjesta čine i hotelski smještaji, a jedan od njih je i Sankofa resort koji pruža jedinstven ugođaj prirode i modernog. Moguće je doživjeti jedinstveno iskustvo, a ljubazno osoblje će se zaista pobrinuti da vam pruži svu moguću udobnost.

Da Nang, grad zmaja i karaoka 


Iako mi nije ispunjena želja da odemo na karaoke, a mislim da ne bi smo ni stigli, ovaj grad me nije ostavio ravnodušnim. Ne bi ni vas. Došli smo u periodi prije same sezone navale turista, ali je već bilo značajno vidna posjeta cijelog svijeta. Ovaj grad ima prelijepu plažu, koju bi mogli nazvati netaknutim rajem, a prostire se na preko 3000 kilometara. Zamislite, na svu ovu ljepotu vas dočeka sitni pijesak i nepresušeni izvor školjki. Smješteni smo bili u resortima Furana i Melia koji su nam pružili nezaboravne dane i jedno divno gostoprimstvo. Saznali smo također da je svaki hotel u ovom gradu, kao što su naši bili, opremljen sa bazenom, svojom djelom plaže i moderno - opremljenim sobama. Noć je posebna u ovom gradu – kojeg bi nazvao gradom svjetla, jer posebnost jeste da svake subote u 21h veliki zmaj na mostu pet puta „bljuje“ vatru i zaista izgleda zadivljujuće, što je još jedan dokaz da je na jedan moderan način moguće očuvati tradiciju i kulturu. Posebnost i u hrani


Vjerujem da vas mnoge zanima kulinarstvo ovog kraja. Nisam profesionalac u kuhanju ali mislim da su mi kolege i kuhari mogli pozavidjeti. Naime, morski plodovi, riba, piletina i riža su glavna i osnovna jela na trpezi Vijetnamaca, a mi smo imali tu sreću da posjetimo i kurs kuhanja i naučimo praviti specijalitete ovog kraja. 
Saobraćaj i njegova posebna dimenzija Kako nas je sve fasciniralo, tako je i baš spomenuti saobraćaj. Auta, skoro i ne saobraćaju ulicama, a gužvu čine motori, i to oni mali. Podatak da zemlja posjeduje oko 40 miliona motora, nas je ostavilo začuđene.Nama vidni košmar, a njima svakodnevnica izgleda tako da npr. na jednoj raskrsnici postoje svi potrebni saobraćajni znaci, a ono što jedino važi jeste – ubaci se u liniju i u stranu koju želiš, te samo nastavi voziti. Veća impozantnost svega jeste da su najmanje dvije osobe na motoru. Ali pazite sad, svi su modno sređeni! Mi smo imali profesionalca koji zna saobraćat tako da se nismo sikirali, i već nakon dva dana, i samo smo bez problema prelazili ulicu. Zlatni most 


Ovo sam čuvao pomno za kraj, kada sam ostavio da napišem da smo taj dan na ovom mostu dobili posebno odobrenje da je most taj dan za Bosance i Hercegovce oslobođen gostiju na 15 minuta. Svima nam je srce kucalo kao ludo i bili smo preponosni, za zato su i mogle nastati prelijepe fotke. A Zlatni most je fascinantna građevina smještena na Ba Na brdu visoka 1400 metra i duga 150 metra smještena usred šume koja je već postala glavna atrakcija grada.


Do samog mosta posjetitelje vodi najduža žičara na svijetu, duga čak 5.801 metar, ili čitajte da ćete se voziti 30ak minuta i uživati u famoznom pogledu. O okviru ove priče i mjesta se nalazi i zabavni park SunWorld Ba Na Hills. Posebnost ovog mjesta je zapravo ta što ćete na jednom mjestu vidjeti realne kopije evropskih, naročito francuskih dvoraca, a cijelo mjesto je poput filmskog seta na kojem se samo pleše. Naime, tokom cijelog dana nude se plesne tačke profesionalnih svjetskih plesača, vožnje roller coasterom, a također je tu i muzej voštanih figura. Nas je put vodio dalje do Marble planine ili Mermerne planine gdje smo posjetili i pećinska svetišta, a bili smo i u parku Nui Than Tai, koji je specifičan po tome što se radi o prirodnom izvoru tople vode, a u istoj se možete i kupati cijeli dan. 


Hoi An, grad lampiona 


Ako mene pitate, mislim da je ovo najveće mjesto ikad i igdje ukrašeno lampionima koji ostavljaju fantastične utiske. Historija kaže da je ovaj grad prvo bio ribarsko selo, da bi od 15.vijeka prilikom dolaska Kineza i Japanaca, mjesto preraslo u jedan od glavnih trgovačkih centara. Danas je zaštićen od UNESCO-a. Ukoliko vas put tu nanese nemojte propustiti i najveću pozorišnu atrakciju ikada ( barem koju sam ja vidio ) gdje posebnu priču ovog mjesta na jednom mjestu glumi 500 glumaca koji sihronizovanim plesnim pokretima ostavljaju bez daha. Vijetnamci ovog karaj su posebno poznati po izradi svile i uzgoju svilene bube. Obišli smo muzeje i uvjerili se u njihovo postojanje i vjerodostojnosti ovog materijala. 


Okrugli čamci i veseli ljudi


Posebnost, još jedna u nizu, čini da doživite iskustvo koje niste mogli do sada nigdje u svijetu. Prva je da je ovdje čamac okruglog oblika, dok je druga fascinacija da su ljudi 24 sata veseli. To je posebno jer u zemlji koja je nekoć bila puna veselih ljudi, danas nije to više slučaj. Kada sam ih pitao šta je tajna, rekli su mi da biti veseo znači vjerovati u sreću i moliti svaki dan da nam sunce sija. Samo Qatar Airwais


Moje napisano je možda samo pola onoga što još uvijek osjećam, a da bih s vama to podijelio, da i vi isto doživite, preporučujem akcijsku ponudu Qatar Airwaysa gdje možete uštedjeti i do 50 posto na karte u ekonomskoj i biznis klasi. U vlogu i SNL Magazinu otkrit ću i više. 

Sanel Hadžić